foto: 15min.lt / Scanpix
Lietuva vēl nelemj par karantīnu un obligātu masku valkāšanu
Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte.
Pasaulē
2021. gada 22. septembris, 18:34

Lietuva vēl nelemj par karantīnu un obligātu masku valkāšanu

Jauns.lv / LETA

Lietuvas valdība trešdienas sēdē vēl nav lēmusi par karantīnas režīma ieviešanu un obligātu masku valkāšanu iekštelpās, plānojot šo jautājumu apspriest pēc nedēļas, bet vienlaikus pieļāvusi, ka tiks runāts arī par iespējamu attālinātu darbu sabiedriskajā sektorā.

Kā pastāstījusi premjerministre Ingrīda Šimonīte, visu ministru starpā valda vienprātība attiecībā uz nepieciešamību atgriezties pie obligātas masku valkāšanas, bet līdz nākamajai trešdienai jātiek skaidrībā, vai šai nolūkā valstī jāievieš karantīna, vai arī pietiks ar ārkārtējo stāvokli, kas ir spēkā jau pašlaik.

Pēc viņas teiktā, ir ļoti svarīgi ir izlemt, kurš no šiem risinājumiem būs iedarbīgāks.

Kā skaidrojis Veselības ministrs Arūns Duļķis, no izraudzītā statusa būs atkarīgs, kam jāatbild par ierobežojumu neievērošanu. 

"Uzskatu, ka konkrētā cilvēka atbildība par noteikumu pārkāpšanu ir ļoti būtisks faktors, kas daudz vairāk motivē ievērot noteikumus," uzsvērusi Šimonīte.

Runājot par ierobežojumiem, kas noteikti cilvēkiem, kuriem nav tā dēvētās iespēju pases, premjere atzinusi, ka tie darbojas, taču nepieciešama stingrāka kontrole.

Valdības vadītāja arī solījusi loģistikas atbalstu darba devējiem, lai panāktu aktīvāku darbinieku vakcināciju.

Veselības ministrs savukārt pastāstījis, ka izolāciju pēc kontakta ar Covid-19 slimnieku, kas šobrīd ir obligāta visiem, izņemot vakcinētos un pārslimojušos, nolemts saīsināt no 14 līdz 10 dienām.

Viņš norādījis, ka tāds lēmums pieņemts, izvērtējot gan vakcinācijas situāciju, gan citu valstu pieredzi, un tā galvenais mērķis ir nodrošināt gludu izglītības darbu skolās.

Tuvākajā laikā arī paredzēts noteikt, ka skolēniem izolācija ir obligāta vienīgi tad, ja inficēšanās ar jauno koronavīrusu atklāta viņiem pašiem, tikmēr viņu solabiedriem tiks piedāvāts veikt PĶR testu un vienīgi atteikšanās gadījumā nāksies izolēties.

Šonedēļ 14 dienu kumulatīvais inficēšanās gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju Lietuvā pārsniedzis 500, līdz ar to valsts kopumā nonākusi tā dēvētajā melnajā zonā pēc četru zonu dalījuma, kas ieviests epidemioloģiskās situācijas izvērtēšanai pašvaldībās.

Kopš 13.septembra Lietuvā ir spēkā ierobežojumi cilvēkiem, kuriem nav tā dēvētās iespēju pases - dokumenta, kas apliecina, ka cilvēks ir vakcinēts pret Covid-19, pārslimojis šo slimību vai pēdējo 48 stundu laikā saņēmis negatīvu testa rezultātu. Viņiem atļauts iepirkties tikai nelielos ikdienā nepieciešamāko preču veikalos ar atsevišķu ieeju no āra, apmeklēt bibliotēkas un muzejus un saņemt nepieciešamos valsts un pašvaldību iestāžu pakalpojumus, bet liegts apmeklēt sabiedrisko ēdināšanas iestāžu iekštelpas, sporta klubus, saņemt skaistumkopšanas pakalpojumus un piedalīties pasākumos, kuros dalībnieku skaits pārsniedz 500.

"Iespēju pasu" īpašniekiem savukārt nav jāievēro nekādi ierobežojumi, bet viņiem ieteikts turpināt ievērot drošības prasības - valkāt maskas, dezinficēt rokas un sabiedriskās vietās ieturēt drošu atstatumu starp cilvēkiem.

Līdz ar jaunatklātu Covid-19 gadījumu skaita pieaugumu atkal atsākusies diskusija par to, vai masku valkāšana valstī nav jānosaka par obligātu prasību.

Nolūkā iegrožot jaunā koronavīrusa izplatīšanu karantīna Lietuvā bijusi izsludināta jau divas reizes - no 2020.gada martam līdz jūnija vidum un no 2020.gada novembra līdz šā gada jūnijam.