foto: Ekrānuzņēmums
Igaunija brīdina Mali par sekām, ja tā sadarbosies ar "Vagner" kaujiniekiem
Krievijas privātās militārās kompānijas "Vagner" kaujinieki lidostā.
Pasaulē
2021. gada 22. septembris, 15:48

Igaunija brīdina Mali par sekām, ja tā sadarbosies ar "Vagner" kaujiniekiem

Jauns.lv / LETA

Igaunijas Aizsardzības spēku karavīri, kas piedalās miera uzturēšanas misijās Mali, atstās šo valsti, ja tās varasiestādes sāks sadarboties ar Krievijas privāto militāro kompāniju "Vagner", trešdien paziņojis aizsardzības ministrs Kalle Lānets.

"Uzskatu, ka gadījumā, ja tiks noslēgta vienošanās par sadarbību ar "Vagner" un Mali sāks darboties šīs kompānijas privātā armija, Igaunijas kontingents aizies," viņš sacījis radiostacijai "Vikerraadio".

Trijās miera uzturēšanas misijās Mali iesaistīti aptuveni simt Igauņu karavīri, 95 no viņiem piedalās Francijas vadītajā starptautiskajā militārajā operācijā "Barhans".

foto: Ekrānuzņēmums
Krievijas privātās militārās kompānijas "Vagner" kaujinieki lidostā.

Kā šomēnes vēstīja Francijas avoti, Mali militārā hunta risina sarunas ar "Vagner" par 1000 Krievijas algotņu nolīgšanu savu karavīru apmācīšanai un augstu amatpersonu apsardzei, reaģējot uz iespēju, ka Francija var samazināt savu militāro kontingentu šai valstī.

Pēdējā gada laikā Mali pieredzējusi divus apvērsumus, valstī darbojas arī islāmistu nemiernieki.

Kā izteicies Lānets, domājams, ka Francija kā NATO valsts neuzskatīs par iespējamu sadarboties ar "Vagner", bet par to lems Parīze, savukārt Igaunija darboties kopā ar Krievijas algotņiem nevar.

"Vai francūži var strādāt plecu pie pleca ar Krievijas apsardzes kompāniju, tas jālemj pašiem francūžiem, bet igauņi to darīt nevar, jo mums lielākie apdraudējumi joprojām saistīti ar austrumiem - ar Krieviju," norādījis Igaunijas aizsardzības ministrs.

Viņš atgādinājis, ka Francija kopā ar sabiedrotajiem pieprasījusi, lai Mali pašreizējās varasiestādes nākamā gada sākumā sarīko valstī demokrātiskas vēlēšanas un lai pie varas stājas civilā valdība.

Pēc Lāneta teiktā, var saprast Mali tagadējo vadību, kas, nevēloties zaudēt varu, pievērsusi skatienu Krievijai.

"Krievi, protams, ir ieinteresēti iegūt pieeju Āfrikas minerālu resursiem, savukārt Mali interesēs ir izmantot savas attiecības ar krieviem, lai izdarītu spiedienu uz starptautisko sabiedrību, uz Franciju un citiem sabiedrotajiem, cenšoties panākt, lai viņi nepieprasa demokrātiskas vēlēšanas un mazliet nomierinās," viņš spriedis.

Kā ziņots, Francijas aizsardzības ministre Florānsa Parlī šonedēļ vizītē Mali brīdināja, ka valstij draud starptautiska izolācija, ja tā nolīgs "Vagner" algotņus.