foto: Alexander Ryumin/TASS
Komunisti un novērotāji ziņo par pārkāpumiem Krievijas vēlēšanu procesā
Balsošana Rjazaņas vēlēšanu iecirknī.
Pasaulē
2021. gada 18. septembris, 22:02

Komunisti un novērotāji ziņo par pārkāpumiem Krievijas vēlēšanu procesā

LETA

Krievijas Komunistiskās partijas līderis Genādijs Zjuganovs sestdien paziņojis, ka vēlēšanu procesā konstatēti daudzi pārkāpumi, un arī vēlēšanu novērotāji pamanījuši daudzas iespējamās nelikumības.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Zjuganovs sacīja, ka policijai un Centrālajai vēlēšanu komisijai ir jāreaģē uz ziņām par kliedzošajiem pārkāpumiem vēlēšanu procesā, tostarp krāpšanos ar biļeteniem.

Arī Krievijas neatkarīgā vēlēšanu novērotāju organizācija "Golos" un neatkarīgie mediji ziņoja par pārkāpumiem, tostarp balsu pirkšanu un vāju apsardzi vēlēšanu iecirkņos.

Krievijā no piektdienas līdz svētdienai norisinās parlamenta apakšpalātas - Valsts domes - vēlēšanas, un neviens nešaubās, ka tajās kārtējo reizi uzvarēs valdošā partija "Vienotā Krievija". Taču partija varētu zaudēt divas trešdaļas vairākumu parlamentā un gaidāms, ka komunisti savāks lielāko daļu vietu parlamentā, ko zaudēs "Vienotā Krievija".

Komunisti varētu gūt labumu no tā dēvētās gudrās balsošanas stratēģijas, ko popularizējis ieslodzītais Kremļa kritiķis Aleksejs Navaļnijs un viņa līdzgaitnieki. Šīs stratēģija paredz vienmandāta apgabalos balsot par to kandidātu, kuram ir vislielākās izredzes pārspēt valdošās partijas kandidātu.

Taču nav zināms, cik efektīva šīs stratēģija būs bijusi, jo ASV tehnoloģiju kompānijas "Apple" un "Google", pakļaujoties Krievijas spiedienam, izņēma Navaļnija "Gudrās balsošanas" aplikāciju no saviem veikaliem. Krievijas varasiestādes pirms vēlēšanām arī nobloķēja "Gudrās balsošanas" mājaslapu.

Ar Navaļniju saistītās organizācijas Krievijā ir atzītas par ekstrēmistiskām, liedzot visiem ar tām saistītajiem cilvēkiem kandidēt vēlēšanās.

Zjuganovs sacīja, ka Komunistiskā partija ir reģistrējusi vismaz 44 vēlēšanu procesa pārkāpumus un lūgusi varasiestādēm atļaut rīkot protestus nedēļā pēc vēlēšanām.

Krievijas tīmekļa medijs "Znak.com" ziņoja, ka Maskavas reģiona kāds vīrietis piedāvājis 1000 rubļu (11,7 eiro) cilvēkiem, kas nobalsos par "Vienoto Krieviju". "Znak.com" sazvanījās ar šo cilvēku, kurš sacījis, ka nauda tiks pārskaitīta, ja zvanītājs ziņapmaiņas lietotnē atsūtīs pierādījumu, ka ir nobalsojis par "Vienoto Krieviju".

"Golos", atsaucoties uz saviem novērotājiem un vietējiem medijiem, ziņoja par daudz dažādiem pārkāpumiem vēlēšanu procesā, tostarp par biļetenu glabāšanu telpā ar salauztām durvīm un manipulēšanu ar aploksnēm, kurās atrodas biļeteni.

Vēlēšanu pirmajā dienā pie vairākiem vēlēšanu iecirkņiem izveidojās negaidīti garas rindas, un neatkarīgie mediji pieļauj, ka tas varētu būt noticis tāpēc, ka valsts iestādes un uzņēmumi piespieduši savus darbiniekus balsot.

Mediji Sanktpēterburgā ziņoja, ka pastāv aizdomas, ka vairākos gadījumos vēlētāji nobalsojuši vairāk nekā vienu reizi. Ziņu aģentūras AP žurnālists redzēja tos pašus vēlētājus, kas, domājams, bija militārās skolas studenti, divos dažādos vēlēšanu iecirkņos. Viens no viņiem AP žurnālistam sacīja, ka viņi sākumā aizgājuši uz nepareizo iecirkni.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās