foto: REUTERS/SCANPIX
Nākamā pandēmija būs vēl briesmīgāka; glābiņš no tās būs tikai viens, brīdina Bils Geitss
Pasaulē
2021. gada 15. septembris, 18:51

Nākamā pandēmija būs vēl briesmīgāka; glābiņš no tās būs tikai viens, brīdina Bils Geitss

Jauns.lv

Kompānijas "Microsoft" dibinātājs, miljardieris un filantrops Bils Geitss paziņojis, ka tuvākajā nākotnē cilvēci sagaida pandēmija, kas būs desmit reizes ļaunāka par koronavīrusu.

Pasaules gatavība tai būs iespēja izstrādāt vakcīnu ļoti īsā laika posmā. Šādu viedokli Bils Geitss izteicis intervijā "The Wall Street Journal". Pēc Geitsa domām, nākamā pandēmija būs desmit reizes ļaunāka par iepriekšējo, turklāt cilvēce necenšas, lai tai sagatavotos.

Kā uzskata miljardieris, nepieciešams iemācīties izstrādāt jaunu vakcīnu pirmajās simts dienās un tajā pašā laikā nodrošināt pietiekamu ražotni vakcīnas izgatavošanai un šis uzdevums ir izpildāms, ja visas attīstītās valstis strādās vienoti.

Tajā pašā laikā esošā pandēmija atklājusi ārkārtēju sociālo nevienlīdzību, uzskata miljardieris. Piemēram, visa Āfrika saņēma aptuveni 48 miljonus vakcīnas devu, bet Kalifornijas štats, kurā dzīvo 30 reizes mazāk cilvēku - 42 miljonus vakcīnu devu.

Balstoties uz Bila un Melindas Geitsu fonda aprēķiniem, vakcinēto pilsoņu skaits attīstītajās valstīs tuvojas 80 procentiem, kamēr nabadzīgajās valstīs nav vakcinēts pat viens procents.

Šāda nevienlīdzība būtu jāpārvar, savādāk nākamās pandēmijas laikā cilvēce var nonākt uz izmiršanas robežas. Tāpat ziņojumā tiek norādīts, ka attieksme pret pandēmiju parāda, ka cilvēki nevarēs izlīdzināt vispasaules mehānismus cīņā ar infekcijas slimību un līdz ar to pārvarēt nevienlīdzību.