foto: unsplash.com
Krievija apsūdz "Google" un "Apple" par jaukšanos gaidāmajās vēlēšanās
Pasaulē
2021. gada 2. septembris, 17:22

Krievija apsūdz "Google" un "Apple" par jaukšanos gaidāmajās vēlēšanās

Jauns.lv / LETA

Krievija ceturtdien paziņoja, ka ASV tehnoloģiju kompāniju "Apple" un "Google" atteikšanās dzēst ieslodzītā Kremļa kritiķa Alekseja Navaļnija aplikāciju pirms vēlēšanām var uzskatīt par iejaukšanos Krievijas iekšējās lietās.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lai gan neviens nešaubās, ka Krievijas parlamenta vēlēšanās, kas paredzētas no 17. līdz 19. septembrim, uzvarēs valdošā partija "Vienotā Krievija", Navaļnijs cer mazināt tās triumfu, sagādājot tai pazemojošu sakāvi vismaz daļā apgabalu, īpaši Maskavā un Sanktpēterburgā, kur tradicionāli pret Kremli vērsti noskaņojumi bijuši spēcīgāki.

Navaļnijs aicinājis līdzpilsoņus Valsts domes vēlēšanās izmantot tā dēvēto gudro balsošanu un lejupielādēt aplikāciju, kas palīdzēs izdarīt pareizo izvēli. Gudrā balsošana katrā no vēlēšanu apgabaliem paredz atbalstīt to konkrēto kandidātu, kam ir vislielākās izredzes sakaut "Vienotās Krievijas" izvirzīto pretendentu. Šī taktika faktiski ir pēdējais instruments, kas atlicis Navaļnija un viņa līdzgaitnieku rokās pēc tam, kad šovasar visas ar viņu saistītās organizācijas tika atzītas par "ekstrēmistiskām".

Krievijas informācijas tehnoloģiju un masu komunikācijas uzraudzības dienests "Roskomnadzor" pagājušajā mēnesī pieprasīja "Google" un "Apple" izņemt Navaļnija aplikāciju no saviem veikaliem.

"Roskomnadzor" šodien pastiprināja spiedienu pret kompānijām, norādot, ka tās var saukt pie kriminālatbildības, ja tās atteiksies pakļauties Krievijas likumiem.

"Par Krievijā aizliegtu ekstrēmistu organizāciju organizēšanu, kā arī piedalīšanos to darbā ir paredzēta kriminālatbildība," paziņoja "Roskomnadzor".

Aplikācijas nebloķēšana var tikt uzskatīta par iejaukšanos Krievijas vēlēšanās un var novest pie bargām sodanaudām, brīdināja dienests.

"Roskomnadzor" ir aizliedzis vairākus desmitus tīmekļa vietņu, kas saistītas ar Navaļniju, tostarp viņa galveno mājaslapu "navalny.com".

Navaļnija preses sekretāre Kira Jarmiša, kas nesen pameta Krieviju, pauda viedokli, ka par iejaukšanos Krievijas vēlēšanās var uzskatīt "Roskomnadzor" centienus aizliegt aplikāciju "Gudrā balsošana", un aicināja savus tautiešus to nekavējoties lejupielādēt.

Krievijā notiek mītiņi Navaļnija atbalstam

Krievijā policija trešdien aiztur cilvēkus opozicionāra Alekseja Navaļnija atbalsta mītiņos vairākos desmitos valsts pilsētu.

gallery icon
42

Navaļniju gaida Vnukovas lidostā Maskavā

Maskavas Vnukovas lidostā svētdien pastiprināti drošības pasākumi pirms gaidāmās opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija atgriešanās Krievijā.

gallery icon
15
recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās