foto: EPA/Scanpix
"Moderna" vakcīnās Japānā atrod nezināmu vielu. Potenciāli bīstamās potes saņēmuši 500 tūkstoši cilvēku, divi miruši
Pasaulē
2021. gada 29. augusts, 14:51

"Moderna" vakcīnās Japānā atrod nezināmu vielu. Potenciāli bīstamās potes saņēmuši 500 tūkstoši cilvēku, divi miruši

Jauns.lv / LETA

Japānā amerikāņu kompānijas "Moderna" vakcīnās pret koronavīrusu atrasti piemaisījumi, vēsta "Meduza".

26. augustā Japānas Veselības, darba un labklājības ministrija paziņoja, ka piecos vakcināciju punktos 39 neizmantotās ampulās atrasta nezināma viela, kuras izmēri nepārsniedz dažus milimetrus.

Kā apgalvo aģentūra "Kyodo", tās varētu būt metāla daļiņas, jo reaģē uz magnētu. Drošības apsvērumu dēļ Japānas premjers apturējis 1,63 miljonus "Moderna" vakcīnu devu izmantošanu.

Vakcīnas trīs partijās piegādājusi Spānijas farmācijas kompānija "Rovi SA". Visas trīs partijas izgatavotas aptuveni vienā laikā un tajā pašā ražošanas līnijā. Pēc piegādes vakcīnas devas Japānā tika izdalītas 863 vakcinācijas centriem.

Šiem centriem tiks nodrošinātas papildus vakcīnas devas. Potenciāli bīstamās vakcīnas varētu būt saņēmuši aptuveni 500 tūkstoši cilvēku, 27. augustā vēstīja Taro Kono, ministrs, kurš atbild par vakcinācijas norisi Japānā.

Tokijā šo vakcīnu varētu būt saņēmuši 9100 cilvēku, bet Osakā – 50 tūkstoši. Potenciāli bīstamās vakcīnas devas saņēmuši arī Japānas aviokompānijas "All Nippo Airways", auto ražotāja "Toyota" un pasažieru dzelzceļa kompānijas "East Japan Railway Company" darbinieki.

Pirmie piejaukumi ampulās atrasti jau 16. augustā, bet Japānas farmācijas uzņēmums "Takeda Pharmaceutical", kas atbild par vakcīnu pārdošanu un izplatīšanu, veselības ministrijai par to paziņoja vien 25. augustā.

Ar ko saistīta aizkavēšanās, nav zināms. "Takeda", kā arī "Moderna" 26. augustā ziņoja, ka nav konstatētas nekādas problēmas ar vakcīnu drošību vai efektivitāti.

Spāņu kompānijā "Rovi SA" norāda, ka vakcīnas partijas, kurās tika atrasti piemaisījumi, tika nosūtītas tikai uz Japānu.

Trīs dienas pēc potenciāli bīstamās "Moderna" vakcīnas saņemšas miruši divi vīrieši. Runa ir par 38 un 30 gadus veciem vīriešiem, kuri otro poti saņēma 15. un 22. augustā. Kā vēsta Japānas veselības ministrijā, nevienā no divām vakcīnas ampulām sveši piemaisījumi netika atrasti.

Ministrijā apgalvo, ka nav zināms, vai vīriešu nāvei ir kāda saistība ar vakcināciju. Pirms tam viņiem netika konstatētas hroniskas saslimšanas vai alerģijas.

"Moderna" un "Takeda" paziņoja, ka nav nekādu pierādījumu tam, ka šīs nāves būtu saistītas ar vakcīnu.

Kopumā kopš vakcinācijas sākuma Japānā nomiruši aptuveni 1000 cilvēku, kuri saņēma vakcīnu pret koronavīrusu. Tomēr vai šīs nāves ir saistītas ar vakcināciju, nav zināms.

28. augusta vakarā melnās un rozā krāsas piemaisījums atrasts vēl vienā vakcīnu "Moderna" partijā. Šīs partijas mumurs atšķiras no trim citām, kuru izmantošana ir apturēta.

Daļiņas tika atrastas ampulās ar preparātu, kuru gatavojās izmantot masu vakcinācijas centrā Nahā. Vakcinācijas kampaņa šajā vietā ir apturēta.

Prefektūras iestādes apgalvo, ka vakcīnas no šīs partijas saņēmuši 400 cilvēku, bet medicīnas darbinieki vizuāli pārliecinājušies par preparāta tīrību ampulās.

Kompānija "Takeda" pieprasījusi, lai "Moderna" steidzīgi veic izmeklēšanu un noskaidro, no kurienes piemaisījumi radušies.

Pēc oficiālajiem datiem Japānā pilnībā vakcinēti 43,5 procenti iedzīvotāju (kopumā Japānā dzīvo 126 miljoni cilvēku).