foto: AFP/Scanpix
"Anomāla veselības incidenta" dēļ par vairākām stundām aizkavējas Kamalas Harisas lidojums
ASV viceprezidente Kamala Harisa
Pasaulē
2021. gada 25. augusts, 10:45

"Anomāla veselības incidenta" dēļ par vairākām stundām aizkavējas Kamalas Harisas lidojums

Jauns.lv

Par vairākām stundām aizkavējies ASV viceprezidentes Kamalas Harisas lidojums uz Vjetnamu, ziņo BBC. Par iemeslu tiek minēts "anomāls veselības incidents", kas līdzinās tā sauktajam Havanas sindromam.

Noslēpumainais sindroms pirmo reizi tika piefiksēts 2016. un 2017. gadā ASV un Kanādas vēstniecībās Havanā. To var izraisīt virzīts mikroviļņu starojums. Tiek uzskatīts, ka sindromu, kura simptomi ir galvassāpes, reiboņi, atmiņas traucējumi, slikta dūša un redzes problēmas, izraisa mikroviļņu starojums.

Pēdējo gadu laikā ar šo sindromu saskārušies pat vairāki desmiti ASV valsts amatpersonu, norāda CNN.

Pirms vizītes Vjetnamā Harisa viesojās Singapūrā. Nav zināms, kurš no komandas cietis no veselības problēmām.

Kā teikts ASV vēstniecības Hanojā paziņojumā, "pēc rūpīgas izvērtēšanas" Harisa un viņas delegācija nolēma turpināt ceļu uz Vjetnamu, un šobrīd viņa ar pavadošo grupu ieradušies Hanojā. Lidojums aizkavējās par trīs stundām.

foto: AFP/Scanpix
Ar trīs stundu aizkavēšanos ASV viceprezidente Kamala Harisa ieradās Hanojā

Vismaz viens cilvēks pēc nesenā incidenta hospitalizēts, bet viceprezidente jūtas labi.

ASV federālie izmeklētāji vairākkārt centušies noteikt, kas izraisa noslēpumainos simptomus. Havanas sindroma gadījumi ir reģistrēti arī Krievijā, Ķīnā un citās pasaules valstīs. Pagājušajā mēnesī Austrijas varas iestādes ziņoja, ka tās izmeklē ziņas, ka ASV diplomāti Vīnē saskārušies ar Havanas sindroma simptomiem.

Šis ir Harisas otrais ārzemju ceļojums viceprezidentes amatā. Šī gada sākumā viņa devās uz Centrālameriku un arī toreiz atgadījies misēklis - mirkli pirms došanās uz Gvatemalu tehnisku iemeslu dēļ nācies nomainīt lidmašīnu.