Pasaulē
2021. gada 23. jūlijs, 11:12

Vanagu mazuļi, nespējot izturēt ASV valdošo karstumu, lec laukā no ligzdām

Jauns.lv

Desmitiem vanagu mazuļu, izvairoties no neciešami karstajiem laikapstākļiem visā Klusā okeāna piekrastē, priekšlaicīgi pamet ligzdas, raksta "The Washington Post".

Tā rezultātā Amerikas dzīvnieku glābšanas organizācija "Blue Mountain Wildlife" trīs dienu laikā steigusies palīgā tik daudz putnu mazuļiem, cik ierasti saņem vairākos mēnešos.

Jūnijā, kad gaisa temperatūra vietām sasniedza pat 46 grādus pēc Celsija, dzīvnieku glābšanas un rehabilitācijas centri Vašingtonā un Oregonā uzņēmuši 188 vanagus. Karstuma vilnis sācies tieši laikā, kad vanagiem ir ligzdošanas periods.

foto: Mircea Costina / Alamy/ Vida Press

Plēsīgie putni ierasti ligzdas veido ļoti augstu koku galotnēs, tāpēc ir jo īpaši pakļauti saules stariem un svelmei.

"Bija vienkārši pārāk karsts, lai izdzīvotu," saka Linna Tompkinsa, kura par "Blue Mountain" direktori strādā vairāk nekā 30 gadu. Viņa vietējiem medijiem pastāstīja, ka vanagu mazuļiem nav citas izvēles, kā tikai mesties potenciālā nāvē, izlecot no ligzdas. Ierasti karstākais vasaras periods šai ASV daļā bijis augusts, kad mazuļi jau spēj paši parūpēties par sevi un sameklēt ēnu.

Parasti vanagu mazuļi ligzdu pamet aptuveni četru nedēļu vecumā, bet šovasar cāļi no ligzdas laukā lēkuši priekšlaicīgi, vēl kārtīgi neprotot lidot, ar pārliecību par labākām izredzēm izdzīvot, metoties lejā pat no 20 metru augstiem kokiem.

Diemžēl piektā daļa putniņu, kas nonākuši glābēju rokās, neizdzīvo. Daži savainojas tik smagi, ka tos nākas eintanāzēt. "Blue Mountain" trūkst aprīkojuma, lai glābtu tik lielu daudzumu putnu mazuļu, jo ierasti to skaits ir daudz mazāks.

Organizācija cenšas apmācīt brīvprātīgos, kā putnēnus glābt. Cilvēkiem iesaka izmantot smidzinātājus un baseinus ar vēsu ūdeni, lai glābtu mazāk cietušos putnu mazuļus.

Cilvēku izglābtie un patversmēs nogādātie dzīvnieki ir tikai "aisberga redzamā daļa", norāda bezpeļņas vides organizācijas "Portland Audubon" vadītājs Bobs Salingers. "Šie notikumi ir modinātājzvans," viņš saka, piebilstot, ka putni Oregonā iepriekš jau pārcietuši kūlas ugunsgrēkus un sniega vētras. "Klimata pārmaiņas ir šeit, un to ietekme kļūst arvien redzamāka."

Tā kanādieši glābjas no karstuma

Kanādā un ASV ziemeļrietumos svētdien reģistrētas rekordaugstas gaisa temperatūras un karstuma dēļ nācies slēgt skolas un Covid-19 testēšanas centrus.

gallery icon
16

Kā zināms, daudzas ASV un Kanādas rietumu piekrastes pilsētas joprojām pēc karstuma viļņa gaida lietavas. Netipiski karsta šī vasara izrādījusies arī Eiropā.