foto: unsplash.com
Dimanti vai oļi? Kā sieviete, vārdā Lulu, nozaga 4,2 miljonus mārciņu vērtas dārglietas
Pasaulē
2021. gada 21. jūlijs, 13:12

Dimanti vai oļi? Kā sieviete, vārdā Lulu, nozaga 4,2 miljonus mārciņu vērtas dārglietas

Jauns.lv

Londonā no kāda juvelierveikala iznesti 4,2 miljonus sterliņu mārciņu (4,9 miljoni eiro) vērti dimanti, samainot tos ar septiņiem oļiem. Nozieguma galvenā figūra bija Lulu Lakatoša, kura uzdevusies par dimantu eksperti, izpildot smalki organizētas zādzības plānu.

Pati Lulu Lakatoša, kas dzimusi Rumānijā, bet dzīvojusi Francijā, noliedz, ka būtu veikusi zādzību 2016. gada 10. martā, par ko viņa tiek apsūdzēta.  

Sešdesmit gadus vecā Lakatoša esot uzdevusies par dimantu eksperti, pārbaudot un nosakot vērtību septiņiem dimantiem Londonas centra izstāžu telpā “Boodles”. Tā bija tikai daļa no smalki izstrādāta zādzības plāna, kurā iesaistīti vismaz seši cilvēki. 

“Dimantus nozaga apsūdzētā ar savu roku veiklību,” stāsta prokurors Filips Stots. “Viņa ir centrālā persona šajā zādzībā, kam bija nepieciešama izsmalcināta plānošana, jo tas ir augsta riska noziegums."

2016. gada februārī “Boodles” priekšsēdētājs Nikolas Veinraits iepazīstināts ar izraēliešu vīrieti, kurš sevi nosaucis par Simonu Glasu. Vīrietis esot izrādījis interesi iegādāties dārgos dimantus. Abi satikušies mēnesi vēlāk Monako, kur Veinraits iepazīstināts ar cilvēku, kurš uzdevies par Glasa krievu biznesa partneri Aleksandru. Tur trīs kungi apsprieduši septiņu dārgu dimantu iegādi.

Lakatoša esot piedalījusies zādzībā kā dimantu novērtētāja vārdā Anna. Viņa apmeklējusi juvelierveikalu “Boodles” 2016. gada 10. martā.

Tajā dienā pats Veinraits esot pavadījis Lakatošu uz juvelierveikala pagraba konferenču telpu, kur viņi tikušies ar pašu “Boodles” dārglietu eksperti Emmu Bartonu. Lulu esot rūpīgi apskatījusi un svērusi septiņus dimantus, pirms individuāli iepakojusi tos speciālā papīrā un katru no tiem ievietojusi necaurredzamās kastītēs. Kastītes ievietotas speciālā somiņā, kas tikusi aizslēgta ar atslēgu.

Tiek uzskatīts, ka Lakatoša aizslēgto somu ievietojusi pati savā rokassomiņā, kad Veiraits esot uzgājis augšstāvā, lai sazinātos ar krievu pircēju "Aleksandru" pa telefonu. Bartonai, juvelierveikala dimantu ekspertei, esot radušās aizdomas un viņa likusi Lulu, lai viņa savu rokassomiņu noliek uz galda.

“Domājams, ka īstā soma ar dimantiem tikusi samainīta ar identisku kopiju, un ka kopija tikusi novietota uz galda,” uzskata prokurors.

Veinraits esot pārbaudījis Lakatošas somu un pats pārliecinājies, ka viņas somā neesot bijis nekas neparasts. Pēc tam sieviete esot izgājusi no veikala.

Taču zādzības laikā kādā blakusesošā veikalā Lakatošu esot gaidījušas divas sievietes, kas no veikala iznākušas reizē ar viņu un sākušas iet blakus. Lulu esot redzēta, ievietojam nozagto dimantu somiņai līdzīgu objektu kādā no abu sieviešu rokassomiņām.

Prokurors Stots stāsta, ka Lakatoša pēcāk esot pārģērbusies kādā publiskajā tualetē un devusies prom no Londonas ar “Eurostar” ātrvilcienu, kas caur Lamanša tuneli brauc uz Eiropu. Tam viņa izmantojusi savu īsto pasi.

Vilcienā viņu pavadījusi arī kāda sabiedrotā sieviete, taču zādzībā iesaistīti arī divi vīrieši un divas sievietes, kas valsti pametuši ar īrētu mašīnu caur Lamanša tuneli.

Dienu pēc zādzības “Boodles” esot nolēmuši dārglietu somiņu pārbaudīt ar rentgena palīdzību, kad atklājuši, ka tajā patiešām ir dimantiem līdzīgi akmeņi. Taču darbinieku aizdomas nav zudušas, tādēļ soma tikusi atvērta.

“Ikvienā no necaurredzamajām kastītēm bija mazs olis, nevis dimants,” informē prokurors.

Nozagto dimantu kopējā vērtība ir 4,2 miljoni sterliņu mārciņu, tostarp 20 karātu sirds formas dimants 2,2 miljonu sterliņu mārciņu vērtībā un trīs karātu bumbiera formas rozā dimants 1,1 miljona sterliņu mārciņu vērtībā.

Divi no zagļu grupas jau ir atzīti par vainīgiem, taču Lakatoša tika arestēta Francijā ar Eiropas apcietināšanas orderi pērnā gada septembrī, pirms viņa tika izdota Lielbritānijai.

Tiesas prāva vēl turpinās.