foto: Ekrānuzņēmums
Pusaudze Sofija no Skotijas mēnešiem mokās ar iespējamām Covid-19 infekcijas sekām uz kāju pirkstiem
Sofija
Pasaulē
2021. gada 18. jūlijs, 22:23

Pusaudze Sofija no Skotijas mēnešiem mokās ar iespējamām Covid-19 infekcijas sekām uz kāju pirkstiem

Jauns.lv

Pusaudze Sofija no Skotijas nekad nav saņēmusi pozitīvu Covid-19 rezultātu, bet kopš oktobra viņa cieš no problēmām, ko eksperti dēvē par "Covid kāju pirkstiem" (Covid Toes), raksta BBC.

13 gadus vecā meitene sāpīgo kāju pirkstu dēļ tik tikko spēj staigāt un uzvilkt apavus.

"Manas kājas uzbriest, uz tām parādās tulznas, un tās ļoti ātri pārtop no rozā uz purpursarkanām," viņa pastāstīja BBC. Jauniete stāsta, ka nu var valkāt tikai čības.

Klakmanšīrā dzīvojošā Sofija ilgu laiku jutusies tik slikti, ka nav gājusi uz skolu, bet tagad garākiem pārgājieniem viņai nākas izmantot ratiņkrēslu. "Pirms tam es varēju dejot, dziedāt, skraidīt apkārt. Tagad es to īsti nevaru darīt, tāpēc jūtos citādi," stāsta meitene.

Saskaņā ar Karaliskās Podiatrijas koledžas datiem, par "Covid kāju pirkstiem" dēvē stāvokli, kad pēc Covid-19 infekcijas izslimošanas uz pēdām un to pirkstiem parādās sasārtusi, niezoša, iekaisusi āda.

foto: AP/Scanpix
"Covid kāju pirksti" jeb "Covid Toes"

Pastāv aizdomas, ka par daudziem gadījumiem netiek ziņots, tāpēc tos ir grūtāk izsekot, taču pētījumi vēl turpinās.

Austrumu Dunbartonšīras slimnīcas podologs Martins Makkafertijs atklāj, ka ir saskāries ar vairākiem šādiem pacientiem. Viņš norādīja, ka veselības aprūpes speciālistiem atklāt ko vairāk par šo veselības stāvokli ir īsts "izaicinājums", jo ir jāveic vairāk pētījumu.

"Mēs to visbiežāk novērojam gados jaunākiem pacientiem, kuriem nav tendence izrādīt citas vīrusa pazīmes - cilvēkiem, kuriem Covid-19 tests var būt negatīvs," viņš teica.

Viena no teorijām - "Covid kāju pirksti" parādās slimības beigu stāvoklī, tāpēc veiktajos siekalu testos vīruss vairs var arī neuzrādīties.

Diemžēl Sofijas gadījums ir īpaši smags. Ierasti šis simptoms izzūd jau pāris dienu vai nedēļu laikā. Sofija mokās jau deviņus mēnešus.

"Viņa ir bijusi pie dermatologiem un lietojusi steroīdus," stāsta Sofijas māte Gabija. "Viņai ir veikti dažādi testi, doti medikamenti, krēmi. Ir beigušās idejas."

Sekojot līdzi jaunākajiem pētījumiem, Glāzgovas Kaledonijas universitātes podiatrijas pasniedzēja un Glāzgovas Karaliskās ārstu un ķirurgu koledžas locekle Debija Vilsone norāda, ka pēc vasaras par "Covid kāju pirkstiem" viņa sāks stāstīt saviem studentiem.

Viņa uzskata, ka par šo simptomu ir jārunā vairāk. "Tā kā saslimšanas gadījumu skaits atkal palielinās, mums ar šo var nākties saskarties biežāk," atsaucoties uz Sofijas nelāgo pieredzi, saka Vilsone.

Tikmēr Sofija joprojām cenšas sadzīvot ar uzpampušām un sāpīgām pēdām. "Es taisu pēdu spa - sajaucu siltu ūdeni ar vannas sāli, un tas dažreiz palīdz," viņa saka. "Tas ir biedējoši, jo es īsti nezinu, kas notiek. Es nezinu, vai nākotnē varēšu darīt lietas, kas man patīk."