foto: AFP/Scanpix
Bušs kritizē karaspēka izvešanu no Afganistānas un norāda, ka civilisti tiek pamesti talibiem "noslaktēšanai"
Bijušais ASV prezidents Džordžs Bušs juniors uzskata, ka karaspēka izvešana no Afganistānas ir kļūda.
Pasaulē
2021. gada 14. jūlijs, 12:13

Bušs kritizē karaspēka izvešanu no Afganistānas un norāda, ka civilisti tiek pamesti talibiem "noslaktēšanai"

Jauns.lv / LETA

Bijušais ASV prezidents Džordžs Bušs juniors trešdien kritizējis karaspēka izvešanu no Afganistānas, norādot, ka civilisti tiek pamesti talibiem "noslaktēšanai".

"Afgāņu sievietēm un meitenēm nāksies ciest neizsakāmu ļaunumu. Tā ir kļūda (..). Viņi tiks vienkārši pamesti šiem ļoti nežēlīgajiem cilvēkiem (talibiem) noslaktēšanai, un tas plosa manu sirdi," sarunā ar vācu sabiedrisko raidorganizāciju "Deutsche Welle" atzinis Bušs.

Bijušais Baltā nama saimnieks, kas pēc 2001.gada 11.septembra teroristu uzbrukuma Savienotajām Valstīm nosūtīja uz Afganistānu ASV karaspēku, paudis pārliecību, ka "tāpat jūtas" arī Vācijas kanclere Angela Merkele.

Traģiskais "Taliban" uzbrukums Afganistānas armijas bāzei

gallery icon
32

ASV un NATO kontingenta galīgā izvešanas no Afganistānas sākās maijā, un paredzēts to pilnībā pabeigt līdz 11.septembrim.

Vairums no tiem 2000 amerikāņu karavīru un 7500 NATO militārpersonu, kas vēl uzturējās Afganistānā aprīlī, kad pašreizējais ASV prezidents Džo Baidens apstiprināja karaspēka galīgās izvešanas grafiku, tagad kara plosīto valsti jau ir atstājuši.

Sākoties ārvalstu kontingenta galīgajai izvešanai, talibu nemiernieki izvērsuši aktīvas uzbrukuma operācijas un tagad kontrolē jau lielu daļu no Afganistānas teritorijas.

Tomēr Baidens ir uzstājis, ka pienācis laiks pārtraukt ASV dalību šajā karā un afgāņiem pašiem uzņemties rūpes par savu nākotni.