Pasaulē
2021. gada 14. jūlijs, 05:47

“Gribēju parādīt to absurdu!” vīrietis, kurš Krievijā izplatīja viltus ziņu par nāvi no vakcīnas, TV atklāj, kas darās antivakseru čatos

Jauns.lv

Pirms dažām dienām Krievijā vakcīnu pretinieki internetā sāka izplatīt nepatiesu informāciju par to, ka pēc "Sputnik V" vakcīnas saņemšanas mirusi 30 gadus vecā Elizabete Spiridonova.

Izrādījās, ka drūmo stāstu un fotoattēlu, kurā skaidri redzams sievietes ķermenis, kuram pa virsu ar datorprogrammu uzlīmēta ASV biznesmeņa Īlona Maska seja, internetā kā joku par vakcīnu pretiniekiem izplatījis kāds Vladimirs Spiridonovs no Sanktpēterburgas, ziņo Esquire.ru.

Viņa mērķis - parādīt vakcīnu pretinieku kustības absurdumu.

Vladimirs par izspēlēto joku pastāstījis TV kanālam "TV Doždj", skaidrojot, ka nesen piereģistrējies dažādās vakcīnu kritiķu grupās un bijis pārsteigts par tur lasītajām nepatiesībām.

Viņš TV kanālam gan atzina, ka nav cerējis uz tik plašu mediju uzmanību, kāda nu iegūta.

foto: Ekrānuzņēmums no Vk.com
Par mirušo izsludinātā Elizaveta Spiridonova izrādās viltojums. Fotogrāfijā diezgan skaidri redzams kādas sievietes ķermeņa un ASV odiozā biznesmeņa Īlona Maska sejas "sakausējums". Neeksistējošajai sievietei Vladimirs turklāt piešķīris savu uzvārdu.

Nepatiesais ieraksts par sievietes nāvi, neskaitot Maska sejas vaibstus, saturējis arī vairākas nianses, kuras acīgākajiem pamanot, būtu bijis jāsaprot, ka rakstītais ir joks.

Viltus nekrologā, piemēram, teikts, ka meitene pēc potes cietusi no “dīvaina sindroma, kura nosaukums latīņu valodā ir "jopae otvalille”.

Krievu valodas zinātāji, iespringstot, noteikti saskatīs visnotaļ rupju frāzi, kas nebūt nav latīņu valodā.

"Tas ir nenormāls post-sirreālisms, kas notiek tajās [vakcīnu pretinieku] grupās," televīzijai teicis Vladimirs.

Spiridonovs uzskata, ka vakcīnu noliedzēju kustības uzplaukumā zināmā mērā ir vainojama arī valdība, kas nav devusi pietiekamu pretsparu informējošu, skaidrojošu kampaņu formātā.

“Dažreiz šķiet, ka [antivakseri] ir visresnākie troļļi uz planētas, un ir visnegantākā, masveidīgākā joka izspēlētāji, kas, savukārt, maksā dzīvības.

Spiridonovs arī novērojis, ka visi, kuri izsaka atšķirīgu viedokli no lielākās daļas konkrēto grupu biedriem, tiek bloķēti.

Tā, piemēram, no antivakseru sarunas par Vladimira viltus ziņu nekavējoties tika izdzēsti cilvēki, kuri bija pamanījuši izdomāto diagnozi un patieso frāzi, kas aiz tās slēpjas.

“Es gribētu atvainoties to cilvēku priekšā, kurus šis joks kaut kā aizskāra. Šādi es gribēju pievērst uzmanību tam, kas notiek. Es pats esmu izslimojis Covid-19 un nesen izlasīju pētījumu par trešo Covid-19 vilni Krievijā - ir patiešām slikti, bet daudzi to nesaprot,” saka Vladimirs.