foto: AFP/Scanpix
Spānijas premjers izveidojis ekonomiskās atlabšanas valdību
Spānijas premjerministrs Pedro Sančess.
Pasaulē
2021. gada 10. jūlijs, 22:20

Spānijas premjers izveidojis ekonomiskās atlabšanas valdību

Jauns.lv / LETA

Spānijas premjerministrs Pedro Sančess sestdien veicis pārkārtojumus kabinetā, izveidojot ekonomiskās "atlabšanas valdību".

Sančess kopš 2020. gada janvāra vada mazākuma valdību, kuru veido viņa pārstāvētie sociālisti un galēji kreisā partija "Unidas Podemos" ("Kopā mēs varam").

Pandēmijas laikā viņam izdevies noturēties amatā un, nodrošinot atsevišķu opozīcijas partiju atbalstu, panākt budžeta apstiprināšanu.

"Atstājot pandēmiju pagātnē, jaunā valdība galveno uzmanību pievērsīs valsts ekonomiskajai atlabšanai un darbavietu radīšanai, pilnībā izmantojot milzu iespējas, kuras sniedz Eiropas Savienības atveseļošanas fondi," paziņojis Sančess.

Par vienu no savām prioritātēm Sančess pasludinājis sieviešu tiesības, un viņa jaunajā kabinetā daiļā dzimuma pārstāves ieņems 14 no 22 ministru krēsliem, kamēr iepriekšējā valdības sastāvā par dzimumu paritāti gādāja tikai 12 sievietes.

Veicot kabineta reformēšanu, Sančess atstājis neskartus tos septiņus ministru portfeļus, kas atvēlēti kreisajiem ekstrēmistiem, un nomainījis tikai savus partijas biedrus.

Vislielākās pārmaiņas ir vicepremjeres Karmenas Kalvo aiziešana no kabineta. Viņas vietu ieņems līdzšinējā ekonomikas ministre Nadia Kalvinjo.

Kalvo pamet kabinetu pēc konflikta ar līdztiesības ministri un "Podemos" pārstāvi Irēni Montero par likumu, kas legalizē tā dēvēto "dzimtes pašnoteikšanos".

Nomainot Aranču Gonsalesu Laju, kas izpelnījusies asu kritiku saistībā ar neseno konfliktu ar Maroku, par ārlietu ministru iecelts līdzšinējais vēstnieks Francijā Hosē Albaress.

Tikai dažas nedēļās pēc katalāņu nacionālistu līderu apžēlošanas savu amatu atstāj arī tieslietu ministrs Huans Kampo. Viņa krēslu ieņems līdzšinējā Senāta priekšsēdētāja tiesnese Pilara Ljopa.