foto: EPA/Scanpix
ES līderi noraida Vācijas un Francijas iniciatīvu atsākt ES un Krievijas samitus
Francijas prezidents Emanuels Makrons un Vācijas kanclere Angela Merkele.
Pasaulē
2021. gada 25. jūnijs, 14:14

ES līderi noraida Vācijas un Francijas iniciatīvu atsākt ES un Krievijas samitus

Jauns.lv / LETA

Eiropas Savienības (ES) valstu un valdību vadītāju sanāksmē Briselē noraidīts Vācijas un Francijas ierosinājums sarīkot tiešas sarunas ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, piektdien paziņojuši ES līderi.

Berlīne un Parīze ar šādu ierosinājumu nāca klajā trešdien, dienu pirms ceturtdien un piektdien Briselē notiekošās ES valstu un valdību vadītāju sanāksmes.

Pret šo ierosinājumu iestājās vairākas ES dalībvalstis, sevišķi Austrumeiropas valstis, tādēļ tas tika noraidīts.

Taču Vācijas kanclere Angela Merkele paziņoja, ka līderi ir vienojušies uzturēt un attīstīt "dialoga formātu" ar Krieviju.

ES līderu paziņojumā ES augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels aicināts nākt klajā ar variantiem papildu ierobežojošiem pasākumiem, tostarp sankcijām, kas būtu vērstas pret Krieviju.

"Mēs atkal definējām, kādos apstākļos mēs būtu gatavi strādāt un ciešāk komunicēt ar Krieviju," pēc ES līderu tikšanās paziņoja Merkele.

ES līderi paziņoja, ka viņi ir "atvērti selektīvai sadarbībai" ar Maskavu bloka interesēm atbilstošās jomās, piemēram, klimata pārmaiņas, sabiedrības veselība, Irānas kodolvienošanās un konflikti Sīrijā un Lībijā.

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda pauda apmierinājumu, ka ES līderi netiksies ar Putinu. Viņš norādīja, ka ES attiecības ar Krieviju pasliktinās un Krievija izpauž agresiju jaunos veidos.

Maskava ceturtdien paziņoja, ka Putins atbalsta ierosinājumu, kas apspriests ES samitā, un tam ir potenciāls atdzīvināt samitus, kas tika iesaldēti pēc tam, kad Krievija okupēja Ukrainai piederošo Krimu.

Pēdējais samits starp ES līderiem un Putinu notika 2014.gadā.

Šodien Kremlis pauda nožēlu par ES līderu lēmumu noraidīt Vācijas un Francijas iniciatīvu.

"Prezidents Putins bija un ir ieinteresēts darba attiecību nodibināšanā starp Maskavu un Briseli," žurnālistiem sacīja Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs.

Peskovs sacīja, ka pret Vācijas un Francijas iniciatīvu iestājušās Baltijas valstis un Polija, kas "bieži bez pamata" runājot par draudiem no Krievijas.

Ukraina, kas arī iebilda pret ES un Krievijas samitu atsākšanos, šodien paziņoja, ka vēlas dzirdēt paskaidrojumus no Parīzes un Berlīnes par šādu iniciatīvu.