foto: Zumapress/Scanpix
Uz kosmosu nosūta kalmāru mazuļus
Kalmāru mazuļi kalpos pētījumiem par kosmisko lidojumu ietekmi uz mijiedarbību starp mikrobiem un dzīvniekiem.
Pasaulē
2021. gada 13. jūnijs, 06:27

Uz kosmosu nosūta kalmāru mazuļus

Kas Jauns Avīze

NASA nosūtījusi misijā uz Starptautisko kosmosa staciju 128 kalmāru mazuļus un 5000 gauskāju – mikroskopiskus, posmkājiem radniecīgus dzīvniekus.

Dzīvās radības kosmosā nogādāja uzņēmuma "SpaceX" raķete "Falcon 9".  Kalmāru mazuļus izmantos pētījumiem par kosmisko lidojumu ietekmi uz mijiedarbību starp mikrobiem un dzīvniekiem. Kā norāda pētnieki, kalmāru imūnsistēma ir līdzīga cilvēku imūnsistēmai.

NASA skaidro, ka ar šādu eksperimentu palīdzību būs iespējams uzlabot aizsardzības pasākumu izstrādi, lai ilgstošu kosmosa misiju laikā saglabātu astronautus pie labas veselības.

“Dzīvnieki, tostarp cilvēki, paļaujas uz organismā mītošajiem mikrobiem, lai uzturētu veselīgu gremošanas un imūno sistēmu. Mēs pilnībā vēl neizprotam, kā kosmosa lidojumi maina šo labvēlīgo mijiedarbību,” teic vadošā pētniece Džeimija Fostere. Pirms atgriešanās uz Zemes kalmārus sasaldēs.

Gauskāji spēj izdzīvot ļoti ekstremālos apstākļos. Tas padara viņus ideāli piemērotus eksperimentiem, lai pētītu, kā dzīvās radības reaģē un pielāgojas ekstrēmai videi. Galvenais pētījuma uzdevums ir izprast, kā gauskāji šādā vidē spēj vairoties un kādus trikus izmanto, lai izdzīvotu.

foto: AFP/Scanpix
Mikroskopiskie gauskāji spēj izdzīvot ļoti ekstremālos apstākļos, tostarp izturēt radiāciju.

Orbītā tiks veikti arī citi eksperimenti, tostarp pārbaude, vai robotiskās rokas iespējams vadīt attālināti, izmantojot virtuālās realitātes sniegtās iespējas, un mēģinājumi izstrādāt izturīgākas kokvilnas materiālu.