foto: ZUMAPRESS.com
Uz kosmosu aizsūtīti vairāk nekā 100 kalmāru mazuļu. Ko tie tur darīs?
Kosmosā nosūtītie kalmāru mazuļi
Pasaulē
2021. gada 4. jūnijs, 16:43

Uz kosmosu aizsūtīti vairāk nekā 100 kalmāru mazuļu. Ko tie tur darīs?

Jauns.lv

Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācija (NASA) ceturtdien nosūtīja uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS) vairāk nekā 100 kalmāru mazuļu un 5000 mikroskopisku radījumu, raksta BBC.

Dzīvās radības kosmosā nogādātas uzņēmuma "SpaceX" raķetē "Falcon 9".

Ar kalmāru mazuļiem, kā arī vairākiem tūkstošiem gauskāju tiks veikti dažādi eksperimenti, tādējādi cerot dziļāk izprast kosmosa lidojumu ietekmi uz dzīvu organismu. 

128 kalmāru mazuļi tiks izmantoti kā daļa no pētījumiem par kosmosa lidojumu ietekmi uz mijiedarbību starp mikrobiem un dzīvniekiem. Kā norāda pētnieki, kalmāru imūnsistēma ir līdzīga cilvēku imūnsistēmai.

NASA norāda, ka ar šādu eksperimentu palīdzību pēcāk iespējams uzlabot aizsardzības pasākumu izstrādi, lai ilgstošu kosmosa misiju laikā saglabātu astonautus pie labas veselības. 

foto: ZUMAPRESS.com
Mazās radības dodas kosmosā

"Dzīvnieki, tostarp cilvēki, paļaujas uz organismā mītošajiem mikrobiem, lai uzturētu veselīgu gremošanas un imūno sistēmu. Mēs pilnībā vēl neizprotam, kā kosmosa lidojumi maina šo labvēlīgo mijiedarbību," sacīja eksperimenta galvenā pētniece Džeimija Fostere.

Pirms atgriešanās uz Zemes kalmāri tiks sasaldēti.

Gauskāji savukārt ir mikroskopiski dzīvnieki, kas spēj izdzīvot ļoti ekstremālos apstākļos. Tas padara viņus ideāli piemērotus eksperimentiem, lai pētītu, kā dzīvās radības reaģē un pielāgojas ekstrēmai videi. Galvenais pētījuma uzdevums ir izprast, kā gauskāji šādā vidē spēj vairoties, un kādus "trikus" izmanto, lai izdzīvotu.

Šī pētījuma rezultātā iegūto informāciju pēc tam cer izmantot, lai izprastu stresa faktorus, kas ietekmē cilvēkus kosmosā.

SKS tiks veikti arī citi eksperimenti, tostarp pārbaude, vai robotiskās rokas iespējams vadīt attālināti, izmantojot virtuālās realitātes sniegtās iespējas, kā arī mēģinājumi izstrādāt izturīgākas kokvilnas materiālu.