FOTO: šo paelju - spāņu kulināro lepnumu - nav pagatavojis cilvēks
Vai robots prot pagatavot paelju tikpat garšīgi kā spāņu šefpavārs? Enrike Lijo, pavārs, kurš izstrādāja šo robotu, uzskata, ka jā.
Spāņu kompānija BR45 izstrādājusi robotu, kas var pagatavot vienu no pasaulē cienītākajiem ēdieniem. Ierīce raisījusi viesnīcu tīklu un kūrortu pārstāvju interesi arī ārpus Spānijas.
Robots gatavo spāņu tradicionālo ēdienu paelju
"Protams, mājās gatavots rīsu ēdiens svētdienas dienā vienmēr garšo citādāk... Mēs necenšamies ar to sacensties, mūsu mērķis ir ceļot pa pasauli un varētu ēst tos pašus rīsus, ko ēdam mājās," Lijo sacīja aģentūrai "Reuters".
Zīmīgi, ka par šo ierīci interesi izrādījusi cita valsts ar bagātām rīsu ēdienu pagatavošanas tradīcijām - Japāna. Taču interesanti, ka arī pašiem spāņiem mašīnas gatavotā paelja tīri labi iet pie sirds.
"Manuprāt, tas ir fantastisks rīks," sacījis paeljas šefpavārs un "Cocinea" gastronomijas skolas direktors Maria Munozs, kurš nogaršoja robota veikumu.
Robots sastāv no elektroniski kontrolējamas plīts un mehāniskas rokas, kas novieto produktu paeljas pannā, pagatavo tos, tad pievieno rīsus, samaisa un pēcāk pievieno zivju buljonu, turpinot maisīt
Pirms paeljas pagatavošanas cilvēkam ir jāsarūpē produktu sagataves, kas ir sasvērtas vienai porcijai.
Munozs arī lēš, ka šāds rīks būtu ļoti noderīgs restorāniem, jo tas ļautu vienlaikus gatavot vairākas paeljas.