Pasaulē
2021. gada 20. maijs, 05:25

FOTO: padomju laika spoku pilsēta uz Norvēģijas arktiskās salas

Jauns.lv

Gids Sergejs Čerņikovs savus ekskursantus sagaida ar bisi uz pleca. Tas tāpēc, ja gadās sastapties ar polārlāci. Kopā ar "The New York Times" žurnālisti viņi atrodas spoku pilsētiņā Piramidenā, kas atrodas Arktikā uz Norvēģijas arhipelāga Svalbāras.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Padomju spoku pilsēta uz Norvēģijas arktiskās salas

Padomju spoku pilsēta "Pyramiden", kas atrodas Arktikā uz Norvēģijas arhipelāga "Svalbard".

gallery icon
14

Žurnāliste dzirdējusi, ka Krievijas valdība 1998.gadā apmānījusi 1000 pilsētiņas iedzīvotājus, aicinot doties atvaļinājumā uz kontinentu, lai slēgtu ogļu raktuves un liegtu cilvēkiem atgriezties. Saskaņā ar šīm baumām kopš tā laika pilsētiņa stāv tukša, teju vai sastingusi laikā.

Tomēr Sergejs krata galvu un saka – tā nav taisnība. Pilsēta pamesta galvenokārt ekonomisku apsvērumu dēļ pēc Padomju Savienības sabrukšanas. Piramidena savas durvis slēdza 1998.gadā, taču arī līdz tam šeit negājis visai labi. 

Raktuvēs bieži notika nelaimes gadījumi, bet 1996.gadā šeit avarēja lidmašīna. Katastrofā gāja bojā 141 cilvēks.

Piramidena ir vieta, kur saule pazūd vēlu oktobrī un atkal parādās vien februāra vidū. Un tomēr, staigājot apkārt ar Sergeju, žurnālisti pārņēmusi sajūta, ka pilsēta pamesta steigā. Atvērtas grāmatas, uz palodzēm atstātas degvīna pudeles, izmētātas fotogrāfijas, rakstāmmašīna, bērnu rotaļlietas.

Labākajos Piramidenas gados šeit mita 1000 iedzīvotāju, un te bijis viss dzīvei nepieciešamais, ieskaitot skolu, bibliotēku, hokeja laukumu, sporta halli, mūzikas studiju, radiostaciju, peldbaseinu, kinoteātri, kas darbojās arī kā parasts teātris, un pat kaķu kapsētu.

Pie vienas no galvenajām ēkām uz pilsētu joprojām noraugās Ļeņina statuja, iespējams, vienīgā lieciniece tam, kā Piramidenas ielas iztukšojās.

Šeit ir skaista daba ar arktiskajām lapsām, kas dzīvo zem viesnīcas, un safīra zili ledāji.

Lai gan pilsētas lielākā daļa ir teju vai izmirusi, tajā darbojas viesnīca un kultūras centrs. Vienīgās ēkas, kas tiek izmantotas regulāri. Viesnīcā dzīvo un strādā krievi un ukraiņi, kuri sagaida naktsmājas alkstošos ceļotājus.

Dina Balkarova strādā bārā: "Parasti es dzīvoju Barencburgā. Bet Krievijā es bāros nestrādāju. Es patiesībā esmu operdziedātāja."

Daži nedaudzie krievi un ukraiņi, kas šeit pēdējos gados atgriezušies, nesapņo pārvērst Piramidenu par pilnvērtīgi funkcionējošu pilsētu. Viņi vienkārši cer saglabāt atstāto mantojumu. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās