foto: ekrānuzņēmums no video
Ambiciozs projekts: straujos tempos top pasaulē augstākā viesnīca
Ciel Tower
Pasaulē
2021. gada 3. maijs, 06:51

Ambiciozs projekts: straujos tempos top pasaulē augstākā viesnīca

Jauns.lv

Ja sanāk kādreiz aplūkot Dubaijas augstceltnes, tad visticamāk to autors būs Jahja Džans (Yahya Jan). Viņš ir arhitektūras un inženierzinātnes firmas "Norr" prezidents un dizaina direktors, vairāku labi zināmu pilsētas galveno orientieru, ieskaitot viesnīcu "Atlantis" un "Shangri-La", autors. Tagad viņš strādā pie viena no saviem ambiciozākajiem projektiem.

Līdz 2023.gadam Dubaijā plānots pabeigt "Ciel Tower" viesnīcu ar vairāk nekā 1000 numuriņiem, kas izvietoti 82 stāvos, vēsta CNN. Šī celtne kļūs par pasaulē augstāko viesnīcu.

Projekta īstenošanai Džans norīkots projektēt debesskrāpi uz trīsstūrveida zemes gabala. Tā platība ir vien 2500 kvadrātmetru, kas ir maz šāda augstuma ēkai.

foto: ekrānuzņēmums no video
Ciel Tower

"Īpašums ir ļoti saspiests. Līdzīgi kā Manhetenā vai Londonā. Ierobežojumi bija milzīgi, tomēr mums jāpanāk, lai viss izdotos." Stikla terase nodrošinās 360 grādu plašu skatu uz pilsētu.

Elpu aizraujošo skatu apmeklētājiem būs iespēja vērot arī no peldbaseina un restorāniem, kas tiks izveidoti jumta stāvā. "Šis projekts nav tikai par arhitektūru, bet arī energoefektivitāti, gaisa kondicionēšanai izmantojot par 25 procentiem mazāk enerģijas nekā tas ir raksturīgi līdzīgām ēkām. Tā ir ne tikai arhitektūra, bet arī inženierzinātne. Tāpēc es tik ļoti mīlu šo projektu. Tā ir mana kaislība – zinātnes un mākslas konverģence."

foto: ekrānuzņēmums no video
Ciel Tower

Patlaban viesnīcas 12 stāvi jau ir uzbūvēti. Tomēr process neapstājas ne mirkli. Aktīvi darbos iesaistās arī pats projekta autors.

Kad Džans pirmo reizi 1996.gadā ieradās Dubaijā, viņš nekad nevarēja iedomāties, ka projektēs tik daudzus ikoniskus pilsētas ofisus, torņus un lielveikalus.

Džans uzauga Pakistānas pilsētā Karači, bet 18 gadu vecumā pārcēlās uz ASV, lai studētu. Pēc inženierzinātnes studijām Prinstonā viņš ieguva maģistra grādu arhitektūrā.

foto: ekrānuzņēmums no video
Ciel Tower

Pēc tam deviņus gadus strādāja ASV un neplānoja nekur doties, līdz saņēma darba piedāvājumu "Emirates Towers" ofisu un viesnīcu kompleksā.

Tagad 57 gadus vecais Džans saka, ka nebija domājis tik ilgu laiku palikt Apvienotajos Arābu Emirātos: "Tie bija brīnišķīgi 25 gadi Dubaijā. Tik ļoti mani aizrāva šī vieta."