foto: PA Wire/PA Images
Pēc 38 gadiem Igaunijā atbrīvots uz mūžu notiesāts vīrietis, kurš savulaik izspruka no nāvessoda
Ilustratīvs foto.
Pasaulē
2021. gada 25. aprīlis, 07:31

Pēc 38 gadiem Igaunijā atbrīvots uz mūžu notiesāts vīrietis, kurš savulaik izspruka no nāvessoda

Jauns.lv

Igaunijā nosacīti pirms termiņa atbrīvots 61 gadu vecais Oļegs Pjatņickis, kuram 1992. gadā Augstākā tiesa piesprieda nāvessodu, ko vēlāk aizstāja ar mūža ieslodzījumu.

Pirmo reizi viņu iesēdināja vēl PSRS laikā, un kopumā Pjatņickis cietumā pavadījis 38 gadus. Tartu apgabaltiesa atzinusi, ka viņš nostājies uz labošanās ceļa, cietumā strādājis, iemācījies igauņu valodu, nožēlo izdarīto un vairs nerada draudus. 2019. gadā Pjatņickim gan apžēlošanu atteica prezidente Kersti Kaljulaida.

Viņš pats laikrakstam "Postimees" paudis pateicību Dievam, jo esot atbrīvojies "tikai viņa žēlastības dēļ, nevis pateicoties prokuroram, tiesnesim vai vēl kādam". Vēstulē izdevumam "Ohtuleht" 2019. gadā Pjatņickis rakstīja, ka 1983. gadā atteicies no Dieva, kas bijis pats nepareizākais lēmums.

Toreiz viņam tiesa piesprieda četrus gadus cietumā par laupīšanu. Divus gadus vēlāk – jau 15 gadus par cietumā pastrādātu slepkavību, zādzību, izvarošanu. 1992. gadā Pjatņickis nogalināja kameras biedru, un no nāvessoda viņu glāba tikai Igaunijas atteikšanās no tā. 2002. gadā viņš smagi piekāva citu ieslodzīto, bet neko vairāk piespriest vairs nevarēja.

Tomēr kopš tā laika Pjatņickis sāka laboties. Viņam noteikts septiņu gadu pārbaudes laiks ar aizliegumu lietot alkoholu un bez atļaujas izbraukt no valsts. Pirmos desmit mēnešus paredzēta elektroniskā uzraudzība un jāpiedalās programmā, lai iekļautos sabiedrībā.