foto: AFP/Scanpix
Eiropas Savienības viens no pamatlicējiem varētu tikt iecelts svēto kārtā
Viens no Eiropas Savienības pamatlicējiem, bijušais Francijas ārlietu ministrs Robērs Šūmans.
Pasaulē
2021. gada 10. aprīlis, 17:14

Eiropas Savienības viens no pamatlicējiem varētu tikt iecelts svēto kārtā

Jauns.lv / LETA

Viens no Eiropas Savienības (ES) pamatlicējiem Robērs Šūmans varētu tikt iecelts svēto kārtā, ziņu aģentūrai AFP atklājusi Vatikāna amatpersona.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pāvests Francisks jau jūnijā varētu atzīt, ka Šūmans, kurš bija pārliecināts katolis, vadījis tikumisku un svētu dzīvi. Šāda atzīšana ir būtisks solis ceļā uz beatifikāciju.

Katoļu baznīcā, lai personu ieceltu svēto kārtā, nepieciešami divi "apstiprināti" brīnumi. Viens brīnums nepieciešams, lai apstiprinātu personas beatifikāciju - pasludināšanu par svētīgo jeb svētlaimīgo, bet iecelšanai svēto kārtā nepieciešami divi brīnumi.

Šūmans bija Francijas ārlietu ministrs, kad 1950.gadā - piecus gadus pēc Otrā pasaules kara beigām - nāca klajā ar priekšlikumiem ekonomiskajai savienībai starp bijušajām pretiniecēm Franciju un Vāciju. Tas savukārt kļuva par pamatu Eiropas Savienībai.

Process Šūmana izvērtēšanai potenciālajai iecelšanai svēto kārtā sākās pirms vairāk nekā 30 gadiem. Tas var likties pārsteidzoši, bet tēvs Bernārs Ardura, kurš Romā atbild par franču iecelšanu svēto kārtā, aizstāvēja šo izvēli.

"Šūmans veltīja savu dzīvi kalpošanai sabiedrības labumam, tiecoties pēc miera un izlīguma ar Vāciju, lai radītu Eiropas valstu kopienu," AFP norādīja garīdznieks.

Šūmans ar savu darbu palīdzēja pielikt punktu velnišķīgajam ciklam, kas sākās ar Francijas sakāvi Francijas un Prūsijas karā 1870.gadā un ietvēra karu, pazemojošu sakāvi, vēlmi atriebties un atkal karot, uzskata Ardura.

"Tas bija kristieša darbs, kas kalpo par piemēru," norādīja garīdznieks, piebilstot, ka pats Šūmans bijis ļoti diskrēts par savu personīgo dzīvi un ticību.