foto: REUTERS/SCANPIX
Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ
Pēc ažiotāžas ar "AstraZeneca" Francijas premjers Žans Kastekss (55), kā solījis, tiešajā ēterā potējies ar šo vakcīnu.
Pasaulē
2021. gada 27. marts, 08:00

Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ

Jauns.lv

Fakti par un ap vakcināciju pasaulē šonedēļ.

Lai atjaunotu tūrismu, Turcijas valdība vakcinē naktsmītņu, transfēra un restorānu darbiniekus. Tūristiem, kuri vēlas doties uz Turciju, elektroniski jāreģistrējas 72 stundu laikā Veselības ministrijas interneta vietnē, lai iegūtu HES kodu. Ar tā palīdzību ceļotājus var vieglāk izsekot, ja bijusi saskare ar inficēto. Ieceļojot un izceļojot no Turcijas, jābūt negatīvam testam, kas nav vecāks par 72 stundām.

Lielbritānijas valdība paziņojusi, ka vakcinēta puse valsts pieaugušo iedzīvotāju – teju 27 miljoni. Vidēji dienā injicēts vairāk nekā 421 000 devu, nesen pirmo "AstraZeneca" devu saņēma premjers Boriss Džonsons – tajā pašā Londonas slimnīcā, kur viņš bija ievietots pirms nepilna gada pēc saslimšanas ar Covid-19.

Lietuvā ar veselības ministra Arūna Duļķa rīkojumu prezidents, premjerministre, Seima spīkere un pats ministrs vakcinēti ar "AstraZeneca", lai veicinātu uzticēšanos šai vakcīnai.

Eiropas Savienība pašreiz nav tādā situācijā, lai varētu ziedot vakcīnas nabadzīgākajām valstīm, paziņojusi Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena. Bloks gan finansiāli atbalsta Pasaules Veselības organizācijas palīdzības programmu "Covax". "ES ir investējusi 2,2 miljardus eiro šajā iniciatīvā. "Covax" jau ir piegādājusi 30 miljonus vakcīnu devu 52 valstīm," norāda Leiena.

Meksikas varas iestādes konfiscējušas kravu ar viltotu "Sputnik V". Privātā lidmašīnā, kas grasījās izlidot uz Hondurasu, divos ledusskapjos starp saldējumu un dzērieniem bija paslēptas 1155 ampulas. Krievijas tiešo investīciju fonds, kas atbalstīja "Sputnik V" izstrādi, paziņojis, ka tas ir viltojums. Lidmašīnas apkalpe un pasažieri, visi Hondurasas pilsoņi, aizturēti.

Krievija plāno no jūnija piegādāt "Sputnik V" otro komponenti kombinācijai ar "AstraZeneca" vakcīnu. Klīniskie izmēģinājumi pasaulē pirmajai kombinētajai vakcīnai norisinās Azerbaidžānā, Saūda Arābijā un Apvienotajos Arābu Emirātos, iesaistīti 100 par 18 gadiem vecāki brīvprātīgie.