Pasaulē
2021. gada 26. marts, 12:20

Polijas prezidents vēlas starptautisku spiedienu Baltkrievijā aizturēto tautiešu lietā

Jauns.lv / LETA

Polija vērsīsies "visās iespējamajās" starptautiskajās institūcijās, lai vairotu spiedienu pret Baltkrieviju un panāktu tur aizturēto poļu organizāciju pārstāvju atbrīvošanu, paziņoja Polijas prezidents Andžejs Duda.

Ceturtdien Grodņā tika aizturēts Baltkrievijas Poļu biedrības valdes loceklis žurnālists Andžejs Počobuts.

Biedrības priekšsēdētāja Andželika Borisa Grodņā tika aizturēta jau otrdien. Nākamajā dienā viņai tika piespriests 15 dienu administratīvais arests par "nelegāla masu pasākuma" organizēšanu.

Kā vēsta Polijas mediji, varasiestāžu par nelegālu atzītais pasākums bijis gadatirgus, ko katru gadu organizē biedrība.

Tas, ka Baltkrievijas varasiestādes aiztur "legāli darbojošos poļu organizāciju pārstāvjus", ir bezprecedenta notikums, ceturtdien norādīja Polijas prezidents.

Duda sacīja, ka runās ar ANO Drošības padomes dalībvalsts Igaunijas prezidenti Kersti Kaljulaidu un aicinās, lai Igaunija padomē "izvirza jautājumu par Baltkrievijā dzīvojošajiem poļiem un aizturēšanām, kas ir pilnīgi nelikumīgas, bet arī Baltkrievijas jautājumu kopumā".

Duda arī aicinājis situācijā iejaukties Eiropas Drošības un sadarbības organizāciju (EDSO), vēsta Polijas Radio.

Eiropas Komisija jau iepriekš mudinājusi Borisu un Počobutu nekavējoties atbrīvot.

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis pieprasījis Baltkrievijas varasiestādēm izbeigt poļu vajāšanu un pārtraukt izturēties pret poļu minoritāti kā pret ķīlniekiem.

Jautājumu par Borisas aizturēšanu viņš izvirzīja Eiropas Savienības samitā ceturtdien.

Kaut arī Baltkrievijas varasiestādes Poļu biedrību nav oficiāli atzinušas, organizācija izvērsusi aktīvu darbību, vēsta Polijas ziņu aģentūra PAP.