foto: REUTERS/SCANPIX
ES komisāre aicina izdarīt spiedienu uz trešajām valstīm, lai tās uzņem atpakaļ migrantus
Eiropas Savienības (ES) iekšlietu komisāre Ilva Johansone.
Pasaulē
2021. gada 12. marts, 20:15

ES komisāre aicina izdarīt spiedienu uz trešajām valstīm, lai tās uzņem atpakaļ migrantus

Jauns.lv / LETA

Eiropas Savienības (ES) iekšlietu komisāre Ilva Johansone piektdien paziņojusi, ka ES būtu jāpastiprina spiediens uz valstīm, kas nav bloka dalībvalstis, lai tās uzņem atpakaļ nelegālos imigrantus.

Konfidenciālā EK ziņojumā, kas tika pabeigts februārī, tika novērtētas 39 valstis, kas nav ES dalībvalstis, un to sadarbība ar ES migrācijas jautājumos.

Ziņojumā izvērtēts, cik aktīvi šīs valstis veicinājušas to imigrantu atgriešanos, kam nav tiesību palikt ES, norādīja Johansone.

Komisāre pirms ES dalībvalstu iekšlietu ministru virtuālās sanāksmes sacīja, ka ES būtu jāizvirza par prioritāti sarunas tikai ar dažām valstīm, lai veicinātu nelegālo imigrantu atpakaļ uzņemšanu.

Taču Johansone attiecās atklāt, kuras valstis tās varētu būt.

No 500 000 lēmumu, kas 2019.gadā tika nosūtīti nelegālajiem imigrantiem ar rīkojumu pamest ES, reāli atpakaļ tika nosūtīti tikai 140 000 līdz 150 000 cilvēku, sacīja Johansone.

Tomēr tiesību aizstāvju organizācijas agrāk kritizējušas šos skaitļus, norādot, ka tajos ietvertas arī lietas, kas ir apstrīdētas. Nelegālos imigrantus nevar repatriēt, kamēr to lietas atrodas apelācijas procesā. Un apelācijās daudzos gadījumos secināts, ka tiem ir pamats palikt ES.

"Pirmdien es vēlētos redzēt, kā komisija un dalībvalstis kopā izvērtē, kuras valstis būtu jāizvirza par prioritāti," runājot par gaidāmo ministru tikšanos, sacīja komisāre.

Vasarā ES valstīm vajadzētu izvērtēt, kā tās var mainīt vīzu politiku ar valstīm, ņemot vērā sarunas par nelegālo imigrantu atpakaļ uzņemšanu.

"Es domāju, ka mums būtu jārīkojas ātri un ka mums tas tagad patiešām būtu jāizmanto, lai izdarītu spiedienu sarunās," sacīja Johansone.