foto: AFP/Scanpix
Topošais Kosovas premjers negrasās iesaistīties dialogā ar Serbiju
Kurti vada kreiso Pašnoteikšanās kustību, kas parlamenta vēlēšanās guva pārliecinošu uzvaru.
Pasaulē
2021. gada 19. februāris, 14:59

Topošais Kosovas premjers negrasās iesaistīties dialogā ar Serbiju

Jauns.lv / LETA

Topošais Kosovas premjerministrs Albins Kurti neplāno izvirzīt par prioritāti dialogu ar Serbiju, kas joprojām neatzīst Kosovas neatkarību.

"Mēs nevēlamies par zemu novērtēt [dialogu], bet pilsoņi ir mūs ievēlējuši, lai nodrošinātu taisnīgumu un darbavietas un cīnītos ar koronavīrusa pandēmiju," intervijā raidorganizācijas "Voice of America" Albānijas dienestam sacīja Kurti.

Kurti vada kreiso Pašnoteikšanās kustību, kas guva pārliecinošu uzvaru svētdien notikušajās parlamentā vēlēšanās.

Viņš sacīja, ka Kosovas pilsoņiem attiecību nokārtošana ar Serbiju ir sestajā vai septītajā vietā prioritāšu sarakstā, un viņš to nevar vienkārši ignorēt.

Pilsoņi balsoja par šo partiju, lai dabūtu to, kas tiem visvairāk nepieciešams, norādīja Kurti.

Belgrada faktiski zaudēja kontroli pār galvenokārt albāņu apdzīvoto Kosovu 1999.gadā pēc NATO militārās iejaukšanās, bet 2008.gadā Priština vienpusējā kārtā pasludināja neatkarību no Serbijas.

Kosovas neatkarību jau atzinušas vairāk nekā 110 valstis, arī lielākā daļa Eiropas Savienības dalībvalstu, taču Serbija bijušo provinci joprojām uzskata par savas teritorijas sastāvdaļu. Šo nostāju atbalsta arī Belgradas sabiedrotā Krievija un Ķīna, kas kavē Kosovas pievienošanos ANO.