foto: Pixabay
Somijā pāris notiesāts par safabricētu stāstu centienos iegūt patvērumu
Pasaulē
2021. gada 11. februāris, 23:34

Somijā pāris notiesāts par safabricētu stāstu centienos iegūt patvērumu

Jauns.lv / LETA

Somijas tiesa ceturtdien piespriedusi cietumsodu kādai irākietei, kas ieguva patvērumu, safabricējot stāstu par tēva slepkavību, un viņas bijušajam vīram.

Helsinku tiesa atzina Noralhodu Al Džanabi un viņas bijušo vīru Kuahtanu Ghavi Huseinu par krāpšanu vainu pastiprinošos apstākļos.

Apsūdzētie apmānīja tienešus Somijā un Strasbūrā, liekot viņiem noticēt, ka Al Džanabi tēvs ticis nogalināts Bagdādē mēnesi pēc tam, kad viņa lūgums pēc patvēruma Somijā tika noraidīts.

Apsūdzētie savu stāstu pamatoja ar viltotiem dokumentiem no Irākas.

Vēlāk atklājās, ka viss stāsts ir izdomājums un Al Džanabi tēvs ir dzīvs.

Taču pirms tam Strasbūrā bāzētā Eiropas Cilvēktiesību tiesa 2019.gadā piesprieda Somijai izmaksāt Al Džanabi ģimenei 20 000 eiro kompensācijā par cilvēktiesību pārkāpšanu.

Tiesa Helsinkos šodien norādīja, ka apsūdzēto rīcība ne tikai nodarīja ekonomisku kaitējumu Somijas valsti, bet izraisīja arī ievērojamu negatīvu publicitāti, jo tika uzskatīts, ka Somija pirmo reizi ir pārkāpusi Eiropas Cilvēktiesību konvencijas 2.pantu.

24 gadus vecajai Al Džanabi tiesa piesprieda 22 mēnešu ilgu cietumsodu un 37 gadus vecajam Huseinam 23 mēnešu ilgu cietumsodu. Taču no cietumsodiem tiks atskaitīts gads, ko viņi pavadījuši pirmstiesas apcietinājumā.

Prokuratūra tiesā apgalvoja, ka apsūdzētajiem izdevies iegūt uzturēšanās atļauju Al Džanabi un viņu kopīgajam bērnam, apgalvojot, ka sievietes tēvs ticis noslepkavots 2017.gada decembrī pāris dienas pēc tam, kad viņš brīvprātīgi atgriezies no Somijas Irākā.

Taču pēc tam, kad apsūdzētie izšķīrās, Huseins 2020.gada februārī paziņoja par krāpšanu policijai, vainojot tajā Al Džanabi un apgalvojot, ka viņš tikai nesen atklājis, ka viņas tēvs joprojām ir dzīvs.

Tomēr tiesa noraidīja Huseina notikumu versiju, norādot, ka tā nav ticama, un secināja, ka patiesībā viņš krāpšanā piedalījies aktīvāk nekā Al Džanabi.

Somijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka centīsies panākt, ka Somijai nelabvēlīgais Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedums tiek anulēts.