foto: AP/Scanpix
Vairāki republikāņi spriež par jaunas partijas dibināšanu bez eksprezidenta Trampa
Vairāki desmiti bijušo augsta ranga ASV republikāņu amatpersonu ir neapmierināti ar eksprezidenta Donalda Trampa lielo ietekmi partijā.
Pasaulē
2021. gada 11. februāris, 13:27

Vairāki republikāņi spriež par jaunas partijas dibināšanu bez eksprezidenta Trampa

Jauns.lv / LETA

Vairāki desmiti bijušo augsta ranga ASV republikāņu amatpersonu, kas ir neapmierināti ar eksprezidenta Donalda Trampa lielo ietekmi partijā, risina sarunas par jaunas centriski labējas partijas izveidošanu, ziņu aģentūrai "Reuters" apliecināja četri sarunās iesaistīti cilvēki.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Sākotnējās sarunās piedalījušies bijušie likumdevēji, pēdējo četru republikāņu prezidentu administrāciju amatpersonas, bijušie vēstnieki un stratēģi.

Vairāk nekā 120 no viņiem piektdien piedalījušies videokonferencē, lai runātu par organizāciju, kas būtu balstīta "principiālā konservatīvismā", arī uzticībā Konstitūcijai un likuma varai.

Tramps ar Melāniju pamet Balto namu

Laužot tradīciju un izvairoties no sava pēcteča Džo Baidena inaugurācijas, Līdzšinējais ASV prezidents Donalds Tramps trešdien beidzamo reizi atstājis Balto ...

gallery icon
50

Plāns paredz dažās vēlēšanās startēt ar saviem kandidātiem, bet citās atbalstīt centriski labējos kandidātus neatkarīgi no tā, vai tie būtu republikāņi vai demokrāti.

Viens no foruma vadītājiem bijis bijušais Pārstāvji palātas Republikāņu konferences direktors un 2016.gada neatkarīgais prezidenta vēlēšanu kandidāts Evans Makmalins.

Foruma dalībnieki pauduši nepatiku par to, ka vairāk nekā puse Kongresa republikāņu likumdevēju - astoņi senatori un 139 kongresmeņi - balsojuši pret demokrāta Džo Baidena uzvaras apstiprināšanu dažas stundas pirms 6.janvāra Kapitolija nemieru sākuma.

Trampa fani pārkāpj robežu un ielaužas ASV Kapitolijā

Trešdien ASV prezidenta Donalda Trampa atbalstītāju un policijas sadursmju dēļ slēgta Kapitolija ēka Vašingtonā, kur kongresmeņiem paredzēts apstiprināt Džo Baidena ...

gallery icon
36

Vairums republikāņu senatoru arī ļāvuši noprast, ka neatbalstīs Trampa notiesāšanu impīčmenta prāvā.

"Republikāņu partijas lieli sektori ir radikalizējušies un apdraud Amerikas demokrātiju," Makmalins sacīja ziņu aģentūrai "Reuters. "Partijai ir no jauna jāapliecina uzticība patiesībai, saprātam un dibināšanas ideāliem, vai arī pavisam noteikti ir nepieciešamība pēc kaut kā jauna."

Tikai nedaudz vairāk par 40% piektdienas videokonferences dalībnieku atbalstījuši ideju par atšķelšanos un trešās valsts mēroga partijas izveidi.

Cita alternatīva, kas arī tikusi apspriesta, bija frakcijas izveide, kas darbotos patlabanējās Republikāņu partijas iekšienē vai ārpus tās.

Trampa atbalstītāji protestē pret vēlēšanu iznākumu

gallery icon
22

Apsvērti tādi jaunā politiskā spēka nosaukumi kā Integritātes partija un Centriski labējā partija.

Ja tiks izlemts par labu frakcijai, nevis partijai, viens nosaukuma variants varētu būt Centriski labējie republikāņi.

Tramps pret Baidenu. 2020. gada vēlēšanu kampaņu pēdējie metri

gallery icon
51

Foruma dalībnieki labi apzinās, ka ASV politiskajā ainavā vēl ir daudz palieku no iepriekšējiem neveiksmīgajiem mēģinājumiem izveidot valsts mēroga trešo partiju.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

"Bet izsalkums pēc jaunas politiskās partijas ir krietni lielāks, nekā es to jebkad savas dzīves laikā esmu pieredzējis," atzina viens foruma dalībnieks.