foto: AFP/Scanpix
Ar vīrusu vilcienā pēc zālītes... Vācijā karantīnas pārkāpējiem draud arests
Vācijā ar jauno koronavīrusu inficējušies ap 2,2 miljoni cilvēku, mirušo skaits tuvojas 60 tūkstošiem.
Pasaulē
2021. gada 6. februāris, 07:50

Ar vīrusu vilcienā pēc zālītes... Vācijā karantīnas pārkāpējiem draud arests

Kas Jauns Avīze

Vairākās Vācijas federālajās zemēs izveidoti izolatori ļaunprātīgiem karantīnas pārkāpējiem – ne gluži cietums, tomēr nebrīve un aiz restēm.

Divpadsmit kvadrātmetru telpa ar restotiem logiem, šauru gultu, mazu galdiņu – tā izskatās žurnālistiem izrādītais izolators, iekārtots nepilngadīgo labošanas centrā pie Neiminsteres Šlēsvigā-Holšteinā.   

Pēdējais arguments

Rajona padomes izpilddirektors Zonke Šulcs to sauc par ultima ratio – pēdējo argumentu pret ļaunprātīgiem epidemioloģiskās drošības pārkāpējiem. No februāra šeit var nokļūt paši spītīgākie. Labošanas centra direktors Jans Peters Šrēders cer, ka foto un video plašsaziņas līdzekļos liks padomāt, vai šeit vērts pavadīt karantīnu.

Ieslodzītajiem atļauts skatīties televizoru, izmantot datoru, telefonu, sadzīves ērtības, piedāvā psiholoģisko atbalstu, tomēr mājas tās nav. Šeit ievieto ar tiesas lēmumu un jāievēro apsardzes prasības. Šim nolūkam nolīgta komanda no 40 pensionētiem policistiem.

Tāpat kā Latvijā un citur arī Vācijā pašizolācijā jādodas Covid-19 slimniekiem un kontaktpersonām – 14 dienas nedrīkst pamest savu mājokli, ne uz veikalu, ne pastaigai. Kontaktpersonām šo laiku var samazināt līdz desmit dienām, ja ir negatīvs tests.

Ciešanas, ko cilvēkiem visā pasaulē turpina sagādāt Covid-19 pandēmija [Brīdinām, nepatīkami skati!]

Katru dienu no jaunā koronavīrusa mirst liels skaits cilvēku visā pasaulē, pakļaujot traģēdijai daudzu valstu iedzīvotājus un paverot skatam baisas ...

gallery icon

Ar vīrusu vilcienā brauc pēc zālītes

Izolators gan ir galējais līdzeklis, ja pierādīts, ka cilvēks ne reizi vien pārkāpis karantīnas režīmu, un tad vēl viņš vispirms jābrīdina. Tikai pēc jauna pārkāpuma lietu nodos tiesai.

Vācijā viens no spilgtākajiem pārkāpumiem aprakstīts "Bild" – gados jauns vīrietis ar pozitīvu testu, pirms doties pašizolācijā, nobrauca ar vilcienu vairāk nekā 100 kilometru, lai nopirktu marihuānu.

“Ļaunprātīgi karantīnas pārkāpēji jāizolē,” intervijā "Der Spiegel" norāda Bādenes-Virtembergas iekšlietu ministrs Tomass Štrobls (Kristīgo demokrātu savienība), tomēr uzsverot, ka runa ir par “spītīgiem, vairākkārtējiem pārkāpējiem”, nevis “cilvēkiem, kuri izgājuši iznest atkritumus”.

Valsts apmaksā labākas maskas

Likums par iedzīvotāju aizsardzību no infekcijas slimībām atļauj Vācijā sēdināt karantīnā ar varu. Izskan, protams, protesti, taču nedēļas laikā petīcija pret izolatoriem savākusi tikai ap 4000 parakstu.

Vācijas valdība janvāra vidū nolēma arī izsūtīt kuponus kvalitatīvu masku iegādei 34,1 miljonam cilvēku, kas pakļauti paaugstinātam inficēšanās riskam. Cilvēki, kas pārsnieguši 60 gadu slieksni, un tie, kas slimo ar noteiktām hroniskām slimībām, aptiekās var iegādāties 12 FFP2 maskas. Katrai maskai atvēlēti divi eiro.

Pēc jaunas aptaujas, Vācijā gatavi vakcinēties 63% iedzīvotāju, kamēr decembra vidū tādu bija 52 procenti. Tikmēr ap 20% nevakcinēsies, un pārējie vēl nezina.