foto: REUTERS/SCANPIX
Krievijas aktīvisti protestos saklausījuši savādu frāzi, kuru izkliedzot, OMON nekavējoties atbrīvo aizturamo
Ne mazums aktīvistu aizturēti agresīvi un šķietami bez acīmredzama iemesla, taču klātesošie piefiksējuši, ka ir vārdu salikums, kuru izdzirdot OMON kaujinieki nekavējoties atlaiž vaļā.
Pasaulē
2021. gada 4. februāris, 15:05

Krievijas aktīvisti protestos saklausījuši savādu frāzi, kuru izkliedzot, OMON nekavējoties atbrīvo aizturamo

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Tā kā visus nesenos protestus Krievijā filmē gan žurnālisti, gan paši aktīvisti, vairākkārt ir fiksēti visnotaļ savādi momenti, kad ar stekiem bruņoti OMON kaujinieki barā agresīvi sagūsta, taču tad piepeši atlaiž notverto personu, ja tā pagūst izkliegt kādu šķietami nesaprotamu vārdu salikumu.

Maskavas tiesa 2. februārī apmierināja Krievijas Federālā sodu izpildes dienesta (FSIN) prasību nomainīt opozīcijas līderim Aleksejam Navaļnijam 2014. gadā piespriesto nosacīto sodu pret reālu trīsarpus gadu cietumsodu.

Šo lēmumu jau paspējušas nosodīt rietumvalstis, Latvija ar Ārlietu ministrijas paziņojumu to paguvusi izdarīt pat atkārtoti.

Krievijā aiztur Navaļnija atbalstītājus, kuri protestē pret Maskavas tiesas spriedumu

Krievijas policija otrdien aizturēja vairāk nekā 1050 cilvēku demonstrācijās, kas tika rīkotas opozīcijas politiķa Alekseja Navaļnija atbalstam, pavēstīja nevalstiskā organizācija ...

gallery icon

Kas ir “maģiskā” frāze, kas nomierina OMON?

Reaģējot uz Navaļnijam piespriesto cietumsodu, Maskavas ielās jau 2. februāra vakarā izgāja ievērojams skaits Krievijas prezidenta Vladimira Putina ievērojamākā opozicionāra atbalstītāju.

Uz pulcēšanos Manēžas laukumā Maskavā paguva aicināt arī Navaļnija dibinātā Korupcijas apkarošanas fonda (KAF) pārstāvji.

Taču policija jau pirms sprieduma pasludināšanas paguva izvietot lielus spēkus Maskavas centrā, kā arī pilnībā slēdza Sarkano laukumu. Likumsargi tika izvietoti arī Sanktpēterburgā.

Neskatoties uz to, otrdienas vakarā Krievijas galvaspilsētas ielās, līdzīgi kā 23. janvārī un 31. janvārī, izgāja vairāki tūkstoši cilvēku, pieprasot nekavējoties atbrīvot Alekseju Navaļniju.

Policijai un aktīvistiem saduroties, sekoja vairāki simti aizturēšanu, daļa no tām ir nofilmēta, un dažos video pamanītas interesantas nianses.

Kādā no žurnālistu uzfilmētajiem materiāliem, piemēram, redzams, ka OMON kaujinieki, kuri barā metas aizturēt kādu vīrieti, kā pēc izkliegtas pavēles, nekavējoties viņu palaiž vaļā un informē citus, lai konkrētu personu neaiztiek.

Videomateriālā dzirdams, ka kaujinieki atkāpjas tad, kad aizturamais izdveš frāzi “Brjansk-sever” (no krievu val.: Brjanska-ziemeļi):

Brjanska ir pilsēta Krievijas rietumos, salīdzinoši netālu no Maskavas.

Tās vēsturē viens no būtiskākajiem momentiem bija cīņa starp PSRS sarkano armiju un nacistiskās Vācijas spēkiem 1941. gada oktobrī.

Nacistiskās Vācijas spēki bija ielenkuši PSRS spēkus uz ziemeļiem no Brjanskas, taču sarkanās armijas daļas turpināja cīnīties, divas nedēļas novilcinot ienaidnieka tuvošanos Maskavai.

Tiek arī uzskatīts, ka šo daļu izrādītā pretošanās palīdzēja sarkanarmiešiem apturēt nacistiskās Vācijas spēkus pie Maskavas.

Civilās drēbēs, iespējams, maskējušies drošībnieki

Iepriekš aprakstītais arī nav vienīgais gadījums, kad žurnālisti un aktīvisti piefiksējuši šādas aizturēšanas, kuras piepeši izbeigtas. Par to tiešraidē no Maskavas runāja arī TV kanāla “Doždj” pārstāvji.

Pēcāk aktīvisti viens otru apziņoja internetā, aicinot izkliegt frāzi, ja gadījies nonākt OMON nagos.

Jau izvirzīta arī versija, ka tie, kurus šādi pēc paroles nosaukšanas atlaiduši kārtībnieki, visticamāk, ir Krievijas Federācijas Iekšlietu ministrijas paspārnē esošās Ekstrēmisma apkarošanas un novēršanas galvenā pārvaldes (dēvēts arī par “Centru E”) operatīvie darbinieki.

To uzdevums varētu būt uzturēties aktīvistu pūlī, lai vāktu papildu informāciju par protesta dalībnieku gaitām, nodomiem un asistētu OMON un citām drošības struktūrām darbā, šobrīd uzskata opozīcijas aktīvisti.

Ja tā tik tiešām ir taisnība, atliek gan noprast, ka slepenā parole, kura domāta, lai civilā apģērbā maskējušies “Centra E” operatīvie darbinieki varētu izvairīties no aizturēšanas, domājams, tiek pastāvīgi mainīta.

Lieli drošībnieku spēki pie Maskavas tiesas, kur skatīs jautājumu par cietumsoda piespriešanu Navaļnijam

Maskavas tiesā plānots sākt izskatīt Krievijas Federālā sodu izpildes dienesta (FSIN) prasību nomainīt opozīcijas līderim Aleksejam Navaļnijam 2014.gadā piespriesto nosacīto ...

gallery icon

No ārstēšanās Vācijā, līdz kolonijai Krievijā

Kopumā 2. februārī policija pie Maskavas tiesas līdz sprieduma paziņošanai jau paguva aizturēt ap 400 cilvēkiem, ziņoja nevalstiskā organizācija “OVD-Info”, kas Krievijā veic politieslodzīto uzskaiti.

Kopumā pēdējo nedēļu protestos, kas Krievijā notikuši opozicionāra Alekseja Navaļnija atbalstam, aizturēti vairāk nekā 10 000 cilvēku, trešdien 3. februārī pavēstīja monitoringa organizācija.

Tikmēr Lielbritānija un ASV jau ir aicinājušas Krieviju "nekavējoties un bez nosacījumiem" atbrīvot Navaļniju.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Dominiks Rābs tiesas lēmumu noteikt Navaļnijam reālu cietumsodu nodēvēja par "perversu".

Ģenerālprokuratūra norādījusi, ka Navaļnijs esot daudzkārt pārkāpis pārbaudes termiņa nosacījumus, kas paredzēja, ka viņam ne retāk kā divas reizes mēnesī jāreģistrējas sodu uzraudzības inspekcijā, bet pēc izrakstīšanās no slimnīcas Vācijā, kur viņš ārstējās pēc saindēšanas, politiķis esot "pilnībā izvairījies no likumā paredzētās kontroles".

Aleksejs Navaļnijs no Berlīnes dodas uz Maskavu

Maskavas Vnukovas lidostā svētdien pastiprināti drošības pasākumi pirms gaidāmās opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija atgriešanās Krievijā.

gallery icon

Kā ziņots, Navaļnijs 17. janvārī tika aizturēts Maskavas Šeremetjevas lidostā pēc atgriešanās no Vācijas, kur vairāk nekā četrus mēnešus atlaba pēc saindēšanas ar kaujas vielu "Novičok".

Navaļnijam pērnā gada 20. augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, un ar saindēšanās simptomiem viņš nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā.

22. augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmās Berlīnes Universitātes klīnika "Charite".

2. septembrī Vācija paziņoja, ka iegūti neapstrīdami pierādījumi, kas apliecina, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas. Šo slēdzienu apstiprinājušas arī Francijas un Zviedrijas laboratorijas, kā arī Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija.

Izmeklēšanā, ko veikuši pētnieciskās žurnālistikas centri "Bellingcat" un "The Insider" sadarbībā ar vācu žurnālu "Der Spiegel", noskaidrots, ka Navaļnija slepkavības mēģinājumu veikuši Krievijas Federālā Drošības dienesta (FSB) aģenti.

Pats Navaļnijs paziņojis, ka tie šo noziegumu nav varējuši pastrādāt bez tieša Krievijas prezidenta Vladimira Putina norādījuma.

FSIN pagājušā gada nogalē izplatīja paziņojumu presei, kurā, atsaucoties uz publikāciju žurnālā "The Lancet", norādīts, ka Navaļnijs no slimnīcas Berlīnē, kur viņš tika ārstēts pēc noindēšanas mēģinājuma, izrakstīts 20. septembrī, bet līdz 12. oktobrim "pārgājušas visas viņa slimības sekas".

Tādējādi pēc varasiestāžu domām Navaļnijam, kā nosacīti notiesātam, jau vajadzēja atgriezties Krievijā.

Maskavas tiesa 2014. gada decembrī atzina brāļus Navaļnijus par vainīgiem krāpšanā un uzņēmuma "Yves Rocher" līdzekļu izlaupīšanā, kā arī piesprieda Aleksejam Navaļnijam trīsarpus gadu nosacītu cietumsodu un piecu gadu pārbaudes laiku, bet viņa brālim Oļegam - trīsarpus gadu ieslodzījumu vispārējā režīma kolonijā.

Tiesas noteiktais pārbaudes laiks beidzās 2020. gada 30. decembrī.

Tajā paša laikā Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) atzinusi, ka brāļiem Navaļnijiem šajā lietā bijušas liegtas tiesības uz taisnīgu tiesu, un Krievijas Tieslietu ministrija izmaksājusi viņiem ECT noteiktās kompensācijas.