foto: AFP/Scanpix
Kraukļu karalienes pazušana britiem atgādina pareģojumu
Kopš 17. gadsimta kraukļi sargā Taueru un britu karalisti.
Pasaulē
2021. gada 23. janvāris, 07:59

Kraukļu karalienes pazušana britiem atgādina pareģojumu

Kas Jauns Avīze

No Tauera Londonā pazudusi tur mītošo kraukļu karaliene Merlina, liekot atcerēties pareģojumu – kad kraukļi pametīs Taueru, tas sabruks kopā ar karalisti.

Uz pandēmijas un Breksita fona tas patiešām šķiet nedaudz biedējoši. Kristofers Skeife, Tauera kraukļu uzraugs, decembrī pamanīja, ka septiņu kraukļu grupā trūkst Merlinas. Sākumā viņš pārāk neuztraucās, jo kraukļu dāma bija visai brīvību mīloša un ne reizi vien pameta Taueru, taču šoreiz prombūtne ieilga.

"Es esmu viņas draugs, un tāpēc viņa parasti atgriežas pie mums, bet šoreiz neatgriezās, tāpēc baidos, ka viņa vairs nav ar mums," sarunā ar BBC atzīst Skeife.

foto: AFP/Scanpix
"Ravenmaster" – Tauera kraukļu pavēlnieks Kristofers Skeife.

Par iespēju, ka piepildīsies draudīgais pareģojums, tomēr neesot jāuztraucas, norāda Tauera vadība. Kopš 17. gadsimta ar Čārlza II Stjuarta rīkojumu noteikts, ka karalisti sargā seši kraukļi, un Skaifs apdomīgi izmitināja par vienu vairāk – septiņus. Tomēr Džubils, Hariss, Grips, Rokijs, Erins un Pops skumstot pēc savas zudušās māsas, tāpat arī Tauera ļaudis.

Pandēmija atstājusi iespaidu arī uz kraukļiem – apsīkusi ierastā apmeklētāju straume, kas putnus lutināja ar cienastiem papildus ierastajai ēdienkartei no pelēm, cāļiem, gaļas un cepumiem, mērcētiem asinīs. Parasti Taueru gadā apmeklē trīs miljoni cilvēku, bet kopš 16. decembra tas atkal ir slēgts.

Taueru uzcēla 1078. gadā kā karaļa pili un cietoksni, vēlāk pārbūvēja un papildināja, 1190. gadā ierīkoja arī cietumu. Tur izpildīja nāvessodus un ieslodzīja monarhu nežēlastībā kritušos, savas galvas 16. gadsimtā Tauerā zaudēja divas Henrija VIII sievas.

Leģenda vēsta, ka, mirstot Annai Boleinai 1536. gadā, kraukļi uzvedušies klusi, turpretim 1554. gadā izknābuši acis no lēdijas Džeinas Grejas galvas. Mūsdienās tur ir muzejs, kurā apskatāmi rūpīgi apsargāti kroņa dārgumi, tostarp briljants no pasaulē lielākā dimanta Kulinana.

Tēmas