Pasaulē
2021. gada 6. janvāris, 05:22

Vinstona Čērčila bunkurs-dzīvoklis un citi slepenie pazemes tuneļi Londonā. Kur tie ved un kam domāti?

Jauns.lv

Slepenu tuneļu tīkls, kas atrodas zem vairākām Lielbritānijas pilsētām, jau izsenis piesaista publikas uzmanību un izsauc milzu ziņkārību izmeklētājos – entuziastos. Pēdējā laikā šis jautājums valstiskā līmenī tiekot turēts aizdomīgā slepenībā, vēsta "BBC News".

2017. gadā Lielbritānijas Īpašumtiesību reģistrācijas pārvalde publiskoja jaunus datus no Zemes kadastra, no kuriem secināms, ka zem Londonas atrodas plašas pazemes komunikācijas.

Noslēpumainā tuneļu un pazemes telpu sistēma vēl no aukstā kara laika izraisa interesi. Tomēr līdz mūsdienām valsts līmenī par to klusēts. Daudzas pazemes būves pieder Aizsardzības ministrijai, tomēr oficiāli tas nekad neesot atzīst.

Par intriģējošu atklājumu kļuvis tas, ka zem mājas Vaitholas ielā 57 atrodas pazemes bunkurs, kas uzcelts aukstā kara laikā, lai pasargātu iekārtas un sakaru sistēmas no atombumbas trieciena. Izeja no bunkura atrodas Kara ministrijas vecās ēkas pagrabā, kur savulaik strādāja Vinstons Čērčils.

foto: Science History Images / Alamy/ Vida Press
Vinstons Čērčils.

2014. gadā viesnīcu tīkls "Raffles" iegādājās no Aizsardzības ministrijas šo valsts aizsargājamo objektu 54 tūkstošu kvadrātmetru platībā par 350 miljoniem mārciņu. Paredzēts, ka 2022. gadā šeit tiks atvērta viena no prestižakajām viesnīcām pasaulē.

Netālu no Vaitholas, dziļi zem ielas "High Holborn", atrodas no atombumbas trieciena pasargāts komunikāciju tīkls, kas uzcelts 1940. gados kā valsts atombumbas patvertne. Vēlāk, 1960. un 1980. gados tas kļuvis par slepenu centru, kurā strādāja vairāk nekā 200 inženieru.

foto: Robert Stainforth / Alamy/ Vida Press
Vinstona Čērčila kabinets. "Churchill War Rooms" muzejs Londonā.

Patvērums, kas sākotnēji sastāvēja no diviem tuneļiem, vēlāk papalšināts. Tuneļu tīkls bija tik plašs, ka tajā varēja izveidot bārus un restorānus darbiniekiem. Atklātas pieejas šiem tuneļiem nav, bet kopš 1984. gada vienu no bunkuriem tomēr ir pieejams. 

"Cabinet War Rooms" – bijušais Vinstona Čērčila pazemes bunkurs-dzīvoklis. Izrādās, no turienes ar kājām pa tuneli var aiziet līdz "Bethnal Green Road", kas aizved līdz šahtai, pa kurieni nokļūt uz drošības saliņas automaģistrāles vidū.

Izmeklētājs un entuziasts vārdā Guy Shrubsole iepazīstina ar dažādām interesantām publikācijām par Apvienoto Karalsti. Tajā skaitā par pazemes tuneļiem. Viņš arī apmeklējis tuneli, kas ved zem "High Holborn" ielas:

foto: World History Archive / Alamy/ Vida Press
Londonas pazemes tuneļu ilustrācija. 19. gadsimts.

"Tur zem zemes jūs gaida satriecošs sveiciens no pagātnes. Spriežot pēc iekšējās apdares – no 70. gadiem. Visi šie līkumotie gaiteņi, kas iet tālumā.... Tie ir pilni ar putekļainām komunikācijas iekārtām, kas izmantotas aukstā kara gados." 

Lai gan izdevies iekļūt tikai daļā pazemes tuneļu, pētniekam kļuvis skaidrs, ka viss tīkls ir daudz plašāks. 

Septembrī iznākušās grāmatas "Underground Cities: Mapping the tunnels, transits and networks underneath our feet" autors Mark Ovenden raksta, ka Londona "slēpj zem savām ielām vienu no pašām aktīvi izmantotākajām šahtu, koridoru un apakšzemes sistēmām pasaulē".

foto: ddp/Sergey Kohl / Vida Press
Tunelis zem Temzas upes. 19. gadsimts.

Daļēji tā noticis tāpēc, ka Rūpniecības revolūcijas laikā Lielbritānijas galvaspilsēta kļuva par noslogotāko un modernāko pilsētu pasaulē. 

"Tikko jūs sākat pastaigu pa Londas ielu bruģi, jūs dodaties ceļā pa pazemes ejām, šahtām, kā arī slepenām vietām, par kurām lielākajai daļai no mums nav ne jausmas," norāda Mark Ovenden, reizē piebilstot, ka kādreiz šis pazemes noslēpums tomēr tiks atklāts.

foto: Mirrorpix / Vida Press
Tēva Ziemassvētku pārsteigums bērniem, kuri paslēpušies Londonas pazemes tuneļos 1940. gadā.