foto: AFP/Scanpix
Bijušajam Austrijas finanšu ministram piespriests 8 gadu cietumsods
Karls Heincs Grasers
Pasaulē
2020. gada 4. decembris, 17:57

Bijušajam Austrijas finanšu ministram piespriests 8 gadu cietumsods

Jauns.lv / LETA

Bijušajam Austrijas finanšu ministram Karlam Heincam Graseram piektdien piespriests astoņu gadu cietumsods korupcijas lietā par valstij piederoša nekustamā īpašuma pārdošanu.

Vīnes krimināltiesa atzina Graseru par vainīgu uzticības laušanā, palīdzot privātam investoram izsolē iegādāties no valsts 600 000 dzīvokļu. Viņš atklājis investoram, kāda summa būtu jāpiedāvā, lai pārspētu pārējos solītājus.

Tiesa secināja, ka investors pārskaitījis vairākiem Grasera sabiedrotajiem, kuri darbojušies kā vidutāji un konsultanti privatizācijas procesā 2004.gadā, 9,6 miljonus eiro, kas atbilst 1% no dzīvokļu pārdošanas cenas, kas bija 961 miljons eiro.

Apsūdzības rakstā bija teikts, ka Grasers noguldījis 500 000 eiro skaidrā naudā bankā Austrijā. Prokuratūra šo noguldījumu sasaistījusi ar investora maksājumiem.

Sniedzot liecību tiesā, Grasers sacīja, ka šo naudu viņam lūgusi no Šveices uz Austriju pārvest viņa sievasmāte. Taču tiesa secināja, ka Grasera versija nav ticama un atzina viņu par vainīgu pierādījumu falsificēšanā.

Cietumsodi tika piespriesti arī diviem Grasera sabiedrotajiem un investīciju grupas menedžeriem.

Grasers ieņēma finanšu ministra amatu no 2000.gada līdz 2007.gadam. Agrāk viņš bija galēji labējās Brīvības partijas (FPÖ) biedrs, bet 2003.gadā šo partiju pameta.

Tēmas