foto: Vida Press
Zvērināts advokāts par Igaunijas valdības prasību valkāt maskas: "Ir pārkāpts likums"
Pasaulē
2020. gada 28. novembris, 04:50

Zvērināts advokāts par Igaunijas valdības prasību valkāt maskas: "Ir pārkāpts likums"

Jauns.lv

Zvērināts advokāts un bijušais tieslietu kanclers Allars Joks vairākas reizes pārskatījis Igaunijas valdības rīkojumu par pienākumu valkāt sejas maskas. Viņš izdevumam "Postimees" paskaidrojis, kāpēc uzskata, ka valdībai nav tiesības piespiest cilvēkus vilkt maskas un, vai tiešām personu drīkst sodīt, ja tā šo rīkojumu nepilda.

Joks vairākas reizes izlasījis ne tikai pašu lēmumu, bet arī pie tā pievienoto paskaidrojošo daļu. Advokāts secina, ka saskaņā ar esošo tiesas praksi, jebkura ierobežojuma ieviešanai ir jābūt skaidrai pilnvarai, kas to atļauj: "Šādas tiesību normas nav."

Paskaidrojošajā daļā valdība norādījusi, ka likums par infekcijas slimību novēršanu un apkarošanu patiešām neparedz piespiedu maskas nēsāšanu. "Lasiet, cik vēlaties, bet piespiedu maskas nesāšana šeit nenolasās."

"Vai 2020. gada maijā, kad tika pieņemti grozījumi likumā, valdība un parlaments nezināja, ka masku valkāšana var būt viens no palīgierobežojumiem? Vai pēc maija nebija iespējams precizēt likumu?" vaicā Joks.

Likums epidēmijas novēršanai piedāvājot lēmumu, kurā noteikto ierobežojumu ieviešana ir Veselības departamenta vienpersoniskā kompetencē, bet noteiktos ierobežojumus var ieviest gan departaments, gan valdība. Taču pēc Joka teiktā, ierobežojumi, kurus var veikt valdība, likumā nav noteikti.

Ir šādi ierobežojumi: iestādes un uzņēmumu slēgšana, aizliegums pulcēties. Joks secina, ka valdība ir pārsniegusi tai likumā noteiktās pilnvaras. Kādas ir sekas? "Saskaņā ar Administratīvās darbības likumu, pieņemtais lēmums ir niecīgs administratīvais akts, kuru izsniedza institūcija, kurai nav šādas kompetences."

Pēc Joka teiktā, nepastāv tiesības piespriest sodu tiem, kuri ignorē prasību nēsāt sejas masku. Joks skaidro, ka sodu var noteikt trīs gadījumos – persona nepilda valdības lēmumā paredzēto prasību; personai dots termiņš, kad šis rīkojums jāsāk izpildīt; bet persona to nav izdarījusi.

"Tagad ievietojiet to maskas valkāšanas kontekstā un redzēsiet, ka tas nedarbojas," uzskata advokāts. Likums paredz sodu par infekcijas slimību apkarošanas prasību pārkāpšanu, taču sadala cīņu un pretdarbību, bet likums par pretdarbību sodu neparedz.