foto: AFP/Scanpix
Kādu nākotni savai valstij grib Maija Sandu, nabadzīgās Eiropas zemes Moldovas jaunā prezidente
Moldovas prezidente Maija Sandu: “Vēlos, lai Moldovai būtu labas attiecības ar visām valstīm”.
Pasaulē
2020. gada 19. novembris, 05:49

Kādu nākotni savai valstij grib Maija Sandu, nabadzīgās Eiropas zemes Moldovas jaunā prezidente

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Nule ievēlētā Eiropas nabadzīgākās valsts - Moldovas prezidente, proeiropeiski noskaņotā Maija Sandu savu valsti nākotnē vēlas redzēt Eiropas Savienības sastāvā, nevēlas Piedņestras dēļ karot ar Krieviju un cer, ka Krievijas veikalos atkal parādīsies izslavētais Moldovas vīns. Sandu intervijā britu raidsabiedrībai BBC visai diplomātiski, izvairoties no konkrētām un tiešām atbildēm, izteicās par valsts nākotnes kursu, kurām nu būs izteiktāks Rietumu, nevis Austrumu virziens.

Jāteic, ka Moldovas attiecības ar Krieviju ir vairāk nekā saspīlētas. Krievijas karaspēks kontrolē starptautiski neatzīto “Piedņestras republiku” – Moldovas separātisko  teritoriju, kura “nobalsojusi” par neatkarību no Moldovas un vēlmi pievienoties Krievijai. Tāpat Krievija jau septiņus gadus “tiranizē” Moldovu, aizliedzot moldāvu vīna tirdzniecību Krievijā. Bet Moldovai kā agrārai valstij vīns ir viena no galvenajām eksportprecēm. Diez ko labas attiecības Moldovai ar Krieviju nebija arī iepriekšējā prezidenta, prokrieviski noskaņotā Igora Dodora laikā. Tagad moldāviem nāksies restartēt attiecības ar Krieviju. Pagājušās nedēļas nogalē Moldovas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā Dodors ieguva 43%, bet Sandu 57% balsu. 

“Mums ir liela darba kārtība attiecībās ar Krieviju,” Sanda uzreiz pēc uzvaras vēlēšanās teica intervijā raidsabiedrības BBC krievu redakcijai. Viņa cer, ka izdosies normalizēt attiecības ar Krieviju, iestāties par visu pilsoņu tiesībām, tostarp arī krievvalodīgo un ir pārliecināta, ka Piedņestras konfliktu nevar atrisināt ar militāru spēku, bet tikai politisku sarunu ceļā. Uz jautājumu, vai viņa plāno tuvākajās dienās sarunas ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, Sanda atbildēja:

“Ceru, ka starp mums šāda saruna būs. Esmu uzsvērusi, ka vēlos, lai Moldovai būtu labas attiecības ar visām valstīm, tostarp ar Krieviju. Ļoti daudzi mūsu pilsoņu strādā Krievijā, viņiem vajag nodrošināt labus apstākļus, jārisina jautājums par Moldovas eksporta uz Krieviju atbloķēšanu, gribam noslēgt vienošanos par pensijas nodrošināšanu. Mums attiecībās ar Krieviju ir ļoti daudz darba kārtības jautājumu”.

foto: Vida Press
Jaunievēlētā Moldovas prezidente Maija Sandu nākotnē savu valsti vēlas redzēt Eiropas Savienības sastāvā.

Sandu uzskata, ka abu valstu attiecību galvenā problēma ir Piedņestra: “Tā ir pati nopietnākā problēma, un risinājums tai jāatrod sarunās ar Krieviju. Ir lietas, ko mēs varam atrisināt pie sevis – Ķišiņevā: tā ir cīņa ar korupciju un kontrabandu, bet ir lietas, kas jārisina kopīgi. Mums jāatrod šis Piedņestaras jautājuma risinājums Moldovas iekšienē, jāvienojas ar visām politiskajām partijām. Ceram, ka šim konfliktam atradīsim politisku risinājumu.

Piedņestras krīzei nav nekāds militārs risinājums. Tā jārisina politiskā ceļā!”

Moldovas jaunā prezidente Maija Sandu:

Priekšvēlēšanu cīņas laikā Sandu oponenti vainoja “valsts nodevībā”, ka viņa domā Moldovu pievienot Rumānijai, slēgt krievu skolas un aizliegt 9. maija svinības. Kādi šai ziņā ar jaunās prezidentes uzskati? Vai viņa tik tiešām vēlas Moldovu redzēt Rumānijas sastāvā un slēgt krievu skolas? Uz to Sandu atbild visnotaļ diplomātiski:

“Visiem saviem vēlētājiem gribu teikt, lai viņi izlasa manu priekšvēlēšanu programmu. Tajā viņi izlasīs, ka es ticu cilvēktiesībām, cīnīšos par to, lai tiktu aizstāvētas visu mūsu pilsoņu tiesības. Gribu, lai cilvēki saprastu, ka es kopā ar viņiem gribu labu valsti mums visiem. Neatkarīgi no tā, kādā valodā viņi runā. Zinu, ka mani vēlēšanās atbalstīja ļoti daudz krievvalodīgo, un uzskatu, ka mums visiem ir kopīgi mērķi – uzcelt daudzfunkcionālu valsti, kas mūs neapzags, lai mūsu jaunatne varētu strādāt šeit, mājās. Pašlaik diemžēl daudzi brauc projām gan no moldāvu, gan krievu ciemiem. Strādāšu, lai mēs visi apvienotos. Cilvēki, kas noticējuši šiem man adresētiem apvainojumiem, nu ir pārliecinājušies, kā tā nav taisnība, man pret visiem pilsoņiem ir tikai vislabākie nodomi”.

Sandu pauž, ka viņa Moldovai kā vislabāko attīstības ceļu redz “Eiropas modeli”, lai valstī būtu liberāla demokrātija, lai algu līmenis pietuvoties dažu ES valstu līmenim, lai būtu cienīgas pensijas: “Gribu, lai dzīves standarti, kādi ir attīstītās valstīs, būtu arī mūsu pilsoņiem. Lai viņi nebrauktu kaut kur uz ārzemēm, bet, lai varētu strādāt pie mums, kopā ar saviem vecākiem”.

Prezidente teic, ka pirmām kārtām nav vis jādomā par to, kā apvienoties ar Rumāniju, bet gan par to, ka jāapvienojas pašiem savā valstī – Moldovas Republikā: “Vienā jaukā dienā mēs gribas kļūt par Eiropas Savienības daļu. Kad tas notiks, mēs nezinām. Mums jāstrādā pie tā, lai paaugstinātu savus dzīves standartus, lai mums būtu laba valsts pārvaldība. Tās ir lietas, kas Eiropas valstīs ir labākas, un mums jācenšas, lai tā būtu arī pie mums”.

Sandu arī izteica gatavību, ka vēlas, lai Moldovā notiktu pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas, jo līdzšinējais esot ievēlēts par “Moldovas krusttēvu” dēvētā, oligarha un politiķa Vladimira Plahotņuka laikā un kontrolē. Tagad Plahotņuks ir aizbraucis no valsts un tiesībsargājošām iestādēm slapstās ārzemēs, bet tauta vēls pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas, teic Sandu.