foto: PA
Tramps pēc vēlēšanām pastiprinājis spiedienu uz Ķīnu
ASV prezidents Donalds Tramps
Pasaulē
2020. gada 13. novembris, 08:08

Tramps pēc vēlēšanām pastiprinājis spiedienu uz Ķīnu

Jauns.lv / LETA

ASV prezidents Donalds Tramps ceturtdien izdeva izpildrīkojumu, kas aizliedz ASV investīcijas Ķīnas uzņēmumos, kuri ir saistīti ar Ķīnas armiju.

Trampa rīkojumā rakstīts, ka tā mērķis ir neļaut Pekinai izmantot ASV naudu, lai finansētu savas armijas un izlūkdienesta attīstību un modernizāciju.

"Ķīnas Tautas Republika (ĶTR) arvien vairāk ekspluatē ASV kapitālu, lai nodrošinātu resursus un iespējas attīstīt un modernizēt savu armiju, izlūkdienestu un citus drošības aparātus, kas turpina ļaut ĶTR tieši apdraudēt ASV teritoriju un ASV spēkus ārvalstīs," rakstīja Tramps.

Rīkojums aizliedz ASV uzņēmumiem un privātpersonām būt par akciju īpašniekiem uzņēmumos, kurus ASV uzskata par saistītiem ar Ķīnas armiju. Rīkojumā gan nav nosaukti konkrēti Ķīnas uzņēmumi.

Satraukums un līdzi jušana: amerikāņi neslāpē emocijas prezidenta vēlēšanu naktī

gallery icon

Tramps šādi pastiprina spiedienu uz Ķīnu pēc tam, kad viņš zaudēja Džo Baidenam ASV prezidenta vēlēšanās 3.novembrī, lai gan Tramps ir atteicies atzīt Baidena uzvaru.

Daļa no šī aizlieguma stāsies spēkā 11.janvārī, tātad dažas dienas pirms jaunievēlētā ASV prezidenta stāšanās amatā.

Trampa prezidentūras laikā ir pasliktinājušās attiecības starp Vašingtonu un Pekinu, īpaši tirdzniecības un intelektuālā īpašuma jautājumos. 

Donalds Tramps vēlēšanu rezultātu pasludināšanas laikā spēlē golfu

Neilgi pirms tam, kad sestdien plašsaziņas līdzekļos izskanēja ziņas par Džo Baidena uzvaru ASV prezidenta vēlēšanās, viņa pretinieks Donalds Tramps ...

gallery icon

Trampa administrācija ir vērsusies pret Ķīnas tehnoloģiju uzņēmumiem, kurus tā uzskata par draudu ASV nacionālajai drošībai. 

Starp abām valstīm pastāv domstarpības arī jautājumos par Honkongas autonomiju, Ķīnas izturēšanos pret etniskajām minoritātēm un Ķīnas militāro ekspansiju Dienvidķīnas jūrā.