foto: BNS Foto/Scanpix
Lietuvā apsver iespēju ierīkot Covid-19 pagaidu slimnīcu Viļņas izstāžu centrā
Pasaulē
2020. gada 11. novembris, 17:29

Lietuvā apsver iespēju ierīkot Covid-19 pagaidu slimnīcu Viļņas izstāžu centrā

Jauns.lv / LETA

Pieaugot hospitalizējamo Covid-19 pacientu skaitam un slimnīcu noslodzei, Lietuvā apsvērta iespēja ierīkot pagaidu slimnīcu Viļņas izstāžu centrā "Litexpo".

Kā trešdien žurnālistiem paziņojis Lietuvas galvaspilsētas pašvaldības administrācijas direktors Povils Poderskis, šādu slimnīcu ar 600-700 vietām varētu ierīkot sešu nedēļu laikā, bet tāds lēmums tiks pieņemts tikai tad, ja pietrūks vietu slimnīcās, pagaidām cenšoties izmantot un pilnveidot jau esošo infrastruktūru.

Pēc viņa teiktā, izstāžu centrā Covid-19 pacientiem tiktu atvēlētas trīs zāles. Lai viņus varētu uzņemt, jāierīko skābekļa tvertnes un skābekļa padeves sistēma, jānopērk gultas un jānokomplektē personāls. Šādai pagaidu slimnīcai būtu vajadzīgi aptuveni 150 ārsti, 250 medmāsas un tikpat daudz māsu palīgu, un jau pašlaik tiek apzinātas mediķu rezerves no Viļņas poliklīniku darbiniekiem, kuri būtu ar mieru strādāt šādā slimnīcā.

"Mēs nemitīgi apjautājamies, ko varētu sūtīt uz šādu slimnīcu. Tāda rezerve tiek veidota, tiek gatavotas apmācības, kas jau šonedēļ sāksies dažu poliklīniku personālam," stāstījis Poderskis.

Kā Covid-19 pacientus Lietuvā nogādā Viļņas pilsētas klīniskajā slimnīcā

gallery icon
10

Viņš atzinis, ka tieši personāla jautājums ir vissarežģītākais, jo pieaug slimojošo mediķu skaits un atšķiras mediķu viedokļi, par to, ko varētu pieaicināt palīgā ārstēt Covid-19 pacientus.

"Mediķu domas dalās jautājumā, vai ģimenes mediķi varētu ārstēt koronavīrusu. Mēs uzskatām, ka var," paziņojis pašvaldības administrācijas direktors, lēšot, ka tas nodrošinātu pieprasījumu par 70%.

Tiesa, gan, Poderskis neslēpis, ka pastāv cita problēma, kas jūtama visā Lietuvā, - daļa mediķu ņem slimības lapas un atsakās strādāt.

Kā šīs nedēļas sākumā paziņoja Viļņas Universitātes Santaras klīnika, Viļņas reģiona slimnīcās kopumā tiek ārstēti 238 Covid-19 pacienti un gultasvietu un personāla rezervju pietiktu vēl vairākām diennaktīm, tomēr jāņem vērā, ka Covid-19 pacientiem paredzēto vietu skaits tiek palielināts, atsakoties no konkrētiem plānveida pakalpojumiem.

Poderskis norādījis, ka tiek strādāts pie esošās veselības aprūpes infrastruktūras pilnveidošanas, drīzumā plānots atvērt Viļņas Antakalnes klīniskās slimnīcas otro korpusu un izskatīta iespēja ierīkot simt gultasvietas šīs slimnīcas poliklīnikā.

Pēc Lietuvas Nacionālā sabiedrības veselības centra datiem, 14 dienu kumulatīvais inficēšanās gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju 11.novembrī Lietuvā ir 583,9. Saskaņā ar Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra datiem šis rādītājs ir 553,97.