foto: AFP/Scanpix
Leipcigā tūkstošiem cilvēku protestē pret karantīnas ierobežojumiem
Pasaulē
2020. gada 7. novembris, 17:42

Leipcigā tūkstošiem cilvēku protestē pret karantīnas ierobežojumiem

Jauns.lv / LETA

Tūkstošiem cilvēku sestdien izgājuši Leipcigas ielās, lai protestētu pret ierobežojumiem, ko Vācijas valdība izsludinājusi nolūkā apturēt Covid-19 straujo izplatību.

Leipcigā protestē pret karantīnas ierobežojumiem

gallery icon
17

Kopumā nedēļas nogalē pilsētā pieteiktas 27 protesta akcijas, taču lielāko no tām pieteikusi kustība "Querdenken" (Netradicionālā jeb tā dēvētā laterālā domāšana), kas prognozējusi, ka demonstrācijā piedalīsies 20 000 cilvēku.

Varasiestādes mēģināja tiesā panākt šī mītiņa pārnešanu uz jauno Leipcigas gadatirgus laukumu, kas atrodas ārpus pilsētas centra, taču prāvu zaudēja, un tiesa sestdienas rītā ļāva 16 000 cilvēku pulcēties pilsētas galvenajā laukumā.

Tikai nedaudzi no vairākiem tūkstošiem ļaužu, kas pulcējušies Leipcigas vēsturiskajā centrā, ir sejas aizsargmaskās vai savstarpēji ievēro minimālo distanci - 1,5 metrus.

"Mums ir gandrīz neiespējami to kontrolēt," atzinis policijas pārstāvis.

"Ir grūti izskaidrot, kāpēc, kad atļauts tikties tikai divu mājsaimniecību pārstāvjiem, 16 000 cilvēku ļauj rīkot demonstrāciju laukumā," savukārt izteicies municipalitātes pārstāvis Matiass Hasbergs.

Leipcigas policijas priekšnieks Torstens Šulce vēl piektdien norādīja uz aicinājumiem sociālajos medijos uz vardarbīgiem protestiem, kas izskan gan no labējo, gan kreiso ekstrēmistu puses.

Viņš gan atzinis, ka pagaidām nav "konkrētu pierādījumi par vardarbības aktiem".

Tikmēr Minhenē tiesa atstājusi spēkā aizliegumu "Querdenken" rīkot protesta akcijas gan svētdien, gan nākamajā nedēļā.

"Querdenken" dibinātājs Mihaels Balvegs cenšas norobežoties no visa veida ekstrēmistiem, lai gan kustības iepriekš organizētās protesta akcijas piesaistījušas labējos radikāļus.

Sarunā ar aģentūru DPA viņš norādījis, ka kustība nevar izvairīties no tā, ka mītiņam pievienojas cilvēki ar ekstrēmistiskiem uzskatiem, piebilstot, ka tas ir policijas uzdevums iejaukties, ja notiek pretlikumīgas darbības vai tiek lietoti pretlikumīgi simboli.

Iepriekš "Querdenken" organizētajās akcijās piedalījušies kustības "Reichsbuerger" (Reiha pilsoņi) aktīvisti, kas noliedz pašreizējās Vācijas valsts leģitimitāti, kā arī citu galēji labējo organizāciju pārstāvji.