Pasaulē
2020. gada 4. novembris, 04:34

"Neticami, ka tas notiek mūsdienās!" Šokējošs stāsts par "alu cilvēku" no Igaunijas

Jauns.lv

Šis stāsts aizsākās septembra beigās, kad ar Igaunijas medijiem sazinājies kāds Peltsamā iedzīvotājs, kurš vēlējies slepus satikties un pastāstāstīt ko tādu, kas šokēs visu valsti.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pēc šīs personas teiktā, vietējā mežā jau daudzus gadus dzīvo pilnīgi akls večuks, kurš pārvietojas ar virvju palīdzību, kas piesietas pie kokiem. "2020. gadā tas šķiet kaut kas nereāls," sacīja Peltsamā iedzīvotājs, vēsta "Postimees".

"Tur, šķiet, kādreiz bija māja, kas sabruka un cilvēks dzīvo alā. Večuks ar mani runāt negrib. Prasīju: kā varu palīdzēt? Bet viņš teica, ka viss ir kārtībā. Padomāju, ja cilvēks šādi dzīvo mežā, tad varbūt labāk viņu netraucēt, bet vērsties pie speciālistiem." 

Liels esot bijis viņa pārsteigums, kad izrādījies, ka pagasta sociālie darbinieki par šādu kungu zinājuši. "Pirms nedēļas es tur gāju, skatījos, kas notiek un viss bija tieši tāpat. Iestājās rudens, tuvojas ziema. Bet pagasts neko nav izdarījis, lai atrastu šim cilvēkam dzīvesvietu, kur viņš varētu mierīgi pavadīt vecumdienas, paēst un dzīvot siltumā," saka vietējais iedzīvotājs.

Pagasta sociālais darbinieks reizi nedēļā viņam atnesot ēdienu un ūdeni. Ik pa laikam tiekot atvesti arī salmi mītnes nosiltināšanai.

Igaunijas žurnāliste devās uz šo vietu un tik tiešām, no būdiņas iznācis un viņu sagaidījis večuks nonēsētā mētelī.

Neticami, bet viņš visu sapratis, neskatoties uz to, ka no meža neiznāk jau vairākas desmitgades. "Alu cilvēku" sauc Jaks Eliass. Pēc viņa vārdiem, viņš dzimis un audzis Lustiverē. Jaks stāsta, ka esot dzimis 1943. gadā un tagad viņam esot 77 gadi.

Mežā vīrs dzīvojot jau kopš 1970. gadiem. Pēc Jaka vārdiem, būt lietas kursā par pasaules notikumiem viņam palīdz radiouztvērējs, kas darbojas ar baterijām. Tas ir vienīgais iemesls, kā viņš zina, kāds šobrīd ir gads.

Jaks neesot mazgājies jau daudzus gadus, taču kā novēroja žurnāliste, pat dzīvodams šādos apstākļos, vīrs savos gados izskatoties ļoti labi. Pēc satikšanās ar Jaku žurnāliste pazvanījusi uz pagasta pārvaldi un lūgusi palīdzēt aklajam vīram.

"Mēs zinājām par to jau ilgu laiku, mēs vairākkārt viņu apciemojām un piedāvājām mainīt dzīvesvietu, taču Jaks vienmēr atteica, bet mums nav iespēju ar varu aizvest viņu prom," norāda vietējā pašvaldībā. Tomēr pagasts darīšot visu, lai izvestu Jaku no meža. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tēmas