foto: scanpix
Tramps vai Baidens? ASV šodien notiek prezidenta vēlēšanas
Džo Baidens un Donalds Tramps.
Pasaulē
2020. gada 3. novembris, 02:52

Tramps vai Baidens? ASV šodien notiek prezidenta vēlēšanas

Jauns.lv / LETA

ASV otrdien notiek prezidenta vēlēšanas, kurās izšķirsies vai Baltā nama saimnieka godu saglabās republikāņu pārstāvis Donalds Tramps, vai arī viņu nomainīs demokrātu izvirzītais bijušais viceprezidents Džo Baidens.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tomēr, kampaņai beidzoties, tā arī nav skaidrs, kad kļūs zināmi galīgie vēlēšanu rezultāti, ņemot vērā Covid-19 pandēmijas dēļ krasi pieaugušo balsošanu pa pastu, kā arī iespējamo rezultātu apstrīdēšanu tiesā.

Gan šie faktori, gan nepieredzētā ASV sabiedrības polarizācija radījusi bažas arī par iespējamajiem nemieriem.

Tramps pret Baidenu. 2020. gada vēlēšanu kampaņu pēdējie metri

gallery icon
51

Kamēr neparasti asās debates novedušas pie šķelšanās pat atsevišķu ģimenes locekļu starpā, dažviet veikalnieki jau steidz aizklāt skatlogus ar dēļu vairogiem.

Apliecinājums tam, cik lielas emocijas šoreiz raisījušas vēlēšanas, kā arī, iespējams, tam, cik lielā mērā amerikāņus ir iebiedējusi pandēmija, iepriekšējā balsošanā šogad gan pa pastu, gan iecirkņos nobalsojuši vairāk nekā 93 miljoni vēlētāju.

74 gadus vecais Tramps, kas saskaņā ar aptaujām atpaliek no Baidena, paudis pārliecību, ka arī šoreiz, tāpat kā 2016.gada vēlēšanās, viņa atbalstītāji atkal pārsteigs pasauli.

Tikmēr 77 gadus vecais Baidens paziņojis, ka "divu dienu laikā, mēs varam pielikt punktu prezidentūrai, kas sašķēlusi nāciju. Ir laiks celties [un] atgūt mūsu demokrātiju."

Aptaujās nacionālā mērogā Baidens atrodas stabilā vadībā, un saskaņā ar vietnes "RealClearPolitics" aplēsto vidējiem aptauju rezultātiem svētdien viņš Trampu apsteidza par 7,2 procentpunktiem.

Tomēr no abām nometnēm pastāvīgi izskan brīdinājumi, ka aptauju veicēji var kļūdīties tāpat, kā 2016.gadā.

Tramps kampaņas laikā organizējis daudzus plaši apmeklētus mītiņus, kuros ļaudis nav ievērojuši nekādu distanci un daudzi nav valkājuši arī maskas.

Tikmēr Baidens rīkojis daudz mazāku skaitu mītiņu, turklāt tajos veikti pasākumi sociālās distances nodrošināšanai un vienmēr pats kandidāts parūpējies uzlikt masku.

Ar to viņš izpelnījies Trampa izsmieklu, lai gan pašam Baltā nama saimniekam nācies neilgu brīdi aizvadīt slimnīcā pēc inficēšanās ar Covid-19.

Bijušais realitātes šovu vadītājs un nekustamo īpašumu magnāts aicinājis uzņēmumus un skolas atsākt darbu, plaši runājot par tautsaimniecības atlabšanas pazīmēm, lai gan ekonomisti uzskata, ka tās esot ļoti vārgas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tikmēr Baidens vēl vairāk aktivizējis Trampa kritiku, apgalvojot, ka pašreizējā prezidenta politika cīņā ar Covid-19 bijuši "gandrīz noziedzīga" un prasījusi desmitiem tūkstošiem dzīvību.

Šobrīd vīrus atsācis strauju izplatību visā valstī un kopš pandēmijas sākuma ASV reģistrēti vairāk nekā 230 000 Covid-19 izraisīti nāves gadījumi.

Bažas par iespējamajām sadursmēm vēlēšanu dienas vakarā un arī pēc tam vairojušas ziņas, ka Tramps jau priekšlaicīgi varētu paziņot par savu uzvaru.

Ziņu vietne "Axios" svētdien vēstīja, ka Tramps saviem tuvākajiem līdzgaitniekiem esot paudis nodomu otrdienas vakarā pasludināt sevi par uzvarētāju, ja būs liecības, ka viņš izvirzījies vadībā.

Tramps gan to nosauca par "viltus ziņām", taču atkārtoti izteicies, ka nebūtu godīgi likt gaidīt uz rezultātiem ilgu laiku pēc vēlēšanām.

Baltā nama saimnieks atkārtoti norādījis, ka balsošanu pa pastu var izmantot vēlēšanu rezultātu viltošanai, un brīdinājis par iespējamo "sajukumu", ja pietiekami ātri nekļūs zināms nepārprotams uzvarētājs.

Baidens, komentējot šīs ziņas, uzsvēris, ka "prezidents nedrīkst nolaupīt šīs vēlēšanas".