foto: AP/Scanpix
Spānijas valdība izsludina ārkārtējo stāvokli un Madridē ievieš daļējas karantīnas režīmu
Vīrietis bārā Madridē smēķē cigareti.
Pasaulē
2020. gada 9. oktobris, 18:12

Spānijas valdība izsludina ārkārtējo stāvokli un Madridē ievieš daļējas karantīnas režīmu

Jauns.lv / LETA

Spānijas valdība piektdien izsludinājusi ārkārtējo stāvokli, lai ieviestu daļējas karantīnas režīmu Madridē, kur tiesa bija to noraidījusi.

Domājams, ka šis solis vēl vairāk saasinās attiecībās starp premjerministra Pedro Sančesa vadīto sociālistu valdību un Madrides reģionālās valdības vadītāju Isabelu Diasu Ajuso, kura uzskata daļējas karantīnas režīmu par nelikumīgu, pārmērīgu un kaitīgu vietējai ekonomikai.

Galvaspilsētā un deviņās satelītpilsētās, kurās noteikts daļējas karantīnas režīms, vairums no 3,8 miljoniem iedzīvotāju nav ar to apmierināti.

"Es jūtos slikti, jo nezinu, kā rīkoties, ko darīt, vai es rīkojos pareizi vai nepareizi, un uzskatu, ka (..) mūsu politiķi nav spējīgi paveikt savu darbu," sacīja kāda iedzīvotāja.

Atbilstoši Veselības ministrijas rīkojumam Madrides reģiona varasiestādes pagājušajā nedēļā negribīgi aizliedza iedzīvotājiem pamest reģionu, ja tam nav nopietnu iemeslu, kā arī noteica citus ierobežojošus pasākumus, lai mazinātu Covid-19 izplatības riskus.

Taču Ajuso apstrīdēja šos ierobežojumus Madrides reģionālajā tiesā, kas ceturtdien nostājās viņas pusē, nodēvējot ierobežojumus par "valsts varasiestāžu iejaukšanos pilsoņu pamattiesībās bez juridiska mandāta, kas to atbalstītu".

Valdība tiesas lēmumu apgājusi, izsludinot ārkārtējo stāvokli.