Pasaulē
2020. gada 1. oktobris, 10:27

Navaļnijs: aiz saindēšanas stāv Putins

Jauns.lv / LETA

Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs intervijā vācu žurnālam "Der Spiegel" paziņojis, ka aiz viņa saindēšanas stāv Kremļa saimnieks Vladimirs Putins.

"Es apgalvoju, ka aiz nozieguma stāv Putins, un man nav nevienas citas notikušā versijas," intervijā, kuru pilnībā paredzēts publicēt vēlāk ceturtdien, izteicies Navaļnijs.

Navaļnijam 20.augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, pilots veica ārkārtas nolaišanos Omskas lidostā, un Navaļnijs ar saindēšanās pazīmēm nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā. 22.augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmās Berlīnes Universitātes klīnika "Charite".

2.septembrī Vācija paziņoja, ka iegūti neapstrīdami pierādījumi, kas apliecina, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas. Šo slēdzienu vēlāk apstiprinājušas arī Francijas un Zviedrijas laboratorijas.

22.septembrī Navaļnijs no Berlīnes slimnīcas tika izrakstīts.

Rietumvalstis ir pieprasījušas Krievijai paskaidrojumus, taču Kremlis ir noraidījis jebkādu savu saistību ar šo slepkavības mēģinājumu.

Nvaļnijs sarunā ar "Der Spiegel" atkārtoti paziņojis, ka plāno atgriezties Krievijā uz uzsvēris: "Man uzdevums tagad ir palikt bezbailīgam. Es nebaidos."