foto: EPA/Scanpix
Turcija ir "pilnā mērā gatava" atbalstīt Azerbaidžānu cīņā par Karabahu
Pasaulē
2020. gada 29. septembris, 19:52

Turcija ir "pilnā mērā gatava" atbalstīt Azerbaidžānu cīņā par Karabahu

Jauns.lv / LETA

Turcija ir "pilnā mērā gatava" palīdzēt Azerbaidžānai atgūt Kalnu Karabahas strīdus reģionu, pirms ANO Drošības padomes debatēm par Karabahas krīzi otrdien sacīja Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana vecākais sabiedrisko attiecību padomnieks.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Neilgi pirms šī paziņojuma Krievija aicināja Turciju izbeigt atbalsta paušanu Azerbaidžānai un strādāt pie diplomātiska atrisinājuma krīzei.

"Turcija īstenos visus pūliņus, lai palīdzētu Azerbaidžānai atgūt okupētās teritorijas un aizsargātu tās tiesības un intereses atbilstoši starptautiskajām normām," tviterī apliecināja Fahretins Altuns.

Turcija cer, ka ANO sanāksmē "tiks radīts spēcīgs pamats atrisinājumam", viņš piebilda.

Turcija pilnībā atbalsta Azerbaidžānu, uzsvēra amatpersona.

Kalnu Karabahas iedzīvotāju ikdiena militāro kauju laikā

gallery icon
27

"Lai šeit nav nekādu šaubu - pasaule dzirdēs mūs skaļi, ja Azerbaidžāna pieredzēs kaut vismazāko netaisnību, pārkāpjot starptautiskās tiesības," norādīja Erdogana padomnieks.

Armēnija šonedēļ apsūdzēja Turciju, ka tā nosūtījusi algotņus, lai strīdus reģionā atbalstītu Azerbaidžānu pret armēņu spēkiem.

Ankara oficiāli noliedz, ka tas būtu noticis.

Kā ziņots, svētdienas rītā uz Kalnu Karabahas faktiskās robežas sākušās smagas kaujas. Abas puses karadarbības sākšanā apsūdz viena otru.

Gan Armēnija, gan Kalnu Karabaha izsludinājušas karastāvokli un vispārējo mobilizāciju. Karastāvokli un daļēju mobilizāciju izsludinājusi arī Azerbaidžāna.

Azerbaidžānas un Armēnijas starpā valda naidīgas attiecības kopš pagājušā gadsimta deviņdesmitajiem gadiem, kad tika izcīnīts karš par Kalnu Karabahas reģionu.

Kalnu Karabaha, kas padomju laikā bija Azerbaidžānas PSR sastāvā, kopš deviņdesmito gadu sākuma ir "de facto" neatkarīga armēņu republika. Kaut arī kopš PSRS sabrukuma Azerbaidžāna nekad nav kontrolējusi Kalnu Karabahu, tā šo armēņu apdzīvoto reģionu uzskata par savu teritoriju. Arī starptautiskā sabiedrība uzskata Kalnu Karabahu par daļu no Azerbaidžānas un neviena valsts nav atzinusi šo reģionu par neatkarīgu valsti.

Kalnu Karabaha savu neatkarību pirmo reizi pasludināja 1991.gadā. Tās atdalīšanās no Azerbaidžānas veicināja kara izraisīšanos starp Azerbaidžānu un Armēniju. Karā dzīvību zaudēja aptuveni 35 000 cilvēku, un vairāk nekā miljons cilvēku abās valstīs bija spiesti pamest savas mājas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās