Pasaulē
2020. gada 29. septembris, 15:17

Uz Marsa zem ledāju kārtas atrasti vairāki pazemes ezeri

Jauns.lv

Zinātnieki netālu no Marsa dienvidu pola atklājuši trīs pazemes ezerus, ziņo BBC. Apstiprināta arī ceturtā pazemes ezera esamība, par kuru pētniekiem aizdomas radās jau 2018.gadā.

Šķidra ūdens klātesamība bioloģijā ir vitāli svarīga, tāpēc šis atradums īpaši ieinteresējis speciālistus, kuri pēta dzīves potenciālu citviet Saules sistēmā.

Līdz šim uz Marsa tajā valdošās aukstās temperatūras dēļ visi atklātie ūdens avoti bijuši sasaluši. Tikai 2018.gadā saņemtas ziņas par 20 kilometru plata pazemes ezera pazīmēm, kas atrodas 1,5 kilometru dziļumā zem Marsa dienvidu pola ledus un putekļu slāņa.

Tomēr tiek uzskatīts, ka atklātie ezeri uz Marsa ir ārkārtīgi sāļi, un tas apgrūtina jebkādu mikrobu izdzīvošanu tajos. Marsa plānais atmosfēras slānis nozīmē to, ka šķidra ūdens pastāvēšana uz tā virsas ir teju neiespējama, bet ūdens savu šķidro agregātstāvokli var saglabāt zem zemes.

Atrodoties tik dziļi, ūdens nesasilst līdz tādai temperatūrai, lai spētu izkust, tāpēc zinātnieki uzskata, ka atrastajā ūdenī ir ļoti augsta sāls koncentrācija. Šie ķīmiskie sāļi spēj ievērojami pazemināt ūdens sasalšanas temperatūru.

Salīdzinājumam uz Zemes sāļākajās ūdenstilpnēs var izdzīvot tikai ļoti specifiskas baktērijas, kas pazīstamas kā halofili.

Jaunākais atklājums veikts, izmantojot vairāku gadu garumā iegūtus datus no Eiropas Kosmosa aģentūras starpplanētu zondes "Mars Express", kas kopš 2003.gada decembra riņķo ap planētu.

"Mēs esam ne tikai apstiprinājuši 2018.gadā veikto atklājumu, bet atraduši vēl 3 jaunus apgabalus," stāsta pētījuma līdzautore Elena Petinelli no Romas Tre universitātes. Radara tehnisko īpašību dēļ ir sarežģīti noteikt, vai visi ezeri ir savstarpēji saistīti.

Tēmas