foto: AFP/Scanpix
Sašutums Nigērijā: trīspadsmitgadīgs zēns pēc nesavaldīgas sarunas ar draugu saņem 10 gadu cietumsodu
Ilustratīvs foto.
Pasaulē
2020. gada 17. septembris, 14:56

Sašutums Nigērijā: trīspadsmitgadīgs zēns pēc nesavaldīgas sarunas ar draugu saņem 10 gadu cietumsodu

Jauns.lv

Apvienoto Nāciju Starptautiskais Bērnu fonds (UNICEF) nosodījis Nigērijas tiesas lēmumu piespriest 13 gadu vecam zēnam 10 gadu cietumsodu par Allāha zaimošanu, ziņo CNN.

Nepilngadīgais Omārs Faruks, kurš dzīvo Nigērijas ziemeļrietumos esošajā Kano štatā, tiesas priekšā nonācis pēc tam, kad, strīdoties ar savu draugu, rupjiem vārdiem izteicies par Allāhu. Zināms, ka Nigērijas ziemeļu daļā vairums iedzīvotāju ir musulmaņi.

10. augustā tiesa zēnam piesprieda 10 gadu reālu brīvības atņemšanu. Jāpiebilst, ka vēl nesen šī pati tiesa piesprieda nāvessodu 22 gadus vecajam Jahajam Aminu par pravieša Muhameda zaimošanu.

Bērna advokāts Kola Alapini norāda, ka šis tiesas lēmums ir pretrunā ar Āfrikas Hartu par bērna tiesībām un labklājību, kā arī neatbilst Nigērijas konstitūcijai. Advokāts lēmumu 7. septembrī apstrīdējis.

Advokāts noskaidrojis, ka Omāra lietu skatījis tas pats tiesnesis, kurš pieņēmis nežēlīgo lēmumu Jahaja lietā. Advokāts uzsver, ka Nigērijas likumos nemaz nav definēta vārda "zaimošana" nozīme, turklāt par zēna lietu viņš uzzinājis nejauši. Vietējie par to pat nav runājuši, jo baidās, ka tiks sodīti.

Organizācija UNICEF par notikušo Nigērijā ir sašutusi. Tās pārstāvis Nigērijā Pīters Hokinss saka: "Šim bērnam - 13 gadus vecajam Omāram Farukam - piespriest 10 gadu cietumsodu par niecīgu nodarījumu ir nepareizi. Tas noliedz visus galvenos bērnu tiesību un bērnu taisnīguma pamatprincipus, kurus Nigērija - un netieši arī Kano - ir parakstījusi."

Kano, tāpat kā lielākā daļa musulmanismu piekopjošo štatu Nigērijā, šariata likumus praktizē līdzās laicīgajiem likumiem.

UNICEF ir aicinājusi Nigērijas un Kano valdību steidzami pārskatīt lietu un mainīt spriedumu.