foto: EPA/Scanpix
Igaunijas Ārlietu ministrija iesaka atteikties no jebkādiem ārvalstu ceļojumiem
Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu.
Pasaulē
2020. gada 3. septembris, 18:03

Igaunijas Ārlietu ministrija iesaka atteikties no jebkādiem ārvalstu ceļojumiem

Jauns.lv / LETA

Igaunijas Ārlietu ministrija iesaka savas valsts pilsoņiem atteikties no jebkādiem ārvalstu ceļojumiem, ja vien tie nav neatliekami, ceturtdien paziņojis ārlietu ministrs Urmass Reinsalu.

Viņš preses konferencē pēc valdības sēdes uzsvēris, ka pēdējā laikā visā Eiropā inficēšanās ar jauno koronavīrusu strauji pieaugusi - pirms divām nedēļām kumulatīvais saslimstības rādītājs Eiropā bijis 16, rēķinot uz 100 000 iedzīvotāju, bet šobrīd tas jau trīskāršojies.

Runājot par tā dēvētā Baltijas burbuļa nākotni, ministrs sacījis, ka Igaunija ieteikusi to saglabāt, bet Latvijas valdība ieņēmusi pretēju nostāju un tas nozīmē, ka Latvijā var tikt noteikta prasība, ierodoties no Igaunijas, ievērot divu nedēļu pašizolāciju, ja Igaunijā 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits, rēķinot uz 100 000 iedzīvotāju, pēc piektdienas datiem, pārsniegs 16.

Saskaņā ar Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra informāciju šis rādītājs 3.septembrī Lietuvā ir 16,53, Igaunijā - 15,7, bet Latvijā - 4,17. 

Kā norādījis Reinsalu, Igaunija gribētu, lai pašizolācijas prasība neattiektos uz ārzemēs strādājošajiem, lai turpinātos tranzīts caur Latviju un pēc iespējas tiktu saglabāta cilvēku kustība blīvi apdzīvotajos reģionos, pirmām kārtām Valgā un Valkā. Viņš izteicis cerību, ka skaidrību par šiem jautājumiem izdosies gūt piektdien.

Vienlaikus ministrs prognozējis, ka ierobežojumus varētu noteikt arī Somija.

Maijā Latvija, Lietuva un Igaunija atcēla ierobežojumus personu pārrobežu ceļošanai starp Baltijas valstīm, tādējādi izveidojot tā dēvēto Baltijas burbuli, kas nozīmēja, ka bez ierobežojumiem Lietuvā, Igaunijā un Latvijā var ceļot Baltijas valstu valstspiederīgie un personas, kurām ir tiesības uzturēties šajās valstīs, ja šīs personas pēdējās 14 dienās nav bijušas ārpus Baltijas valstīm, ja tām nav noteikta pašizolēšanās, kā arī ja ceļotājiem nav elpceļu infekcijas pazīmju.

Trešdien notikušajā Latvijas valdības sēdē Ministru prezidents Krišjānis Kariņš pieļāva, ka Lietuvā un Igaunijā pieaugot saslimstībai ar Covid-19, "Baltijas burbulis" no piektdienas "de facto" vairs nepastāvēs.

Viņš arī norādīja, ka gadījumā, ja Lietuva un Igaunija nonāks  "sarkano" vai "dzelteno" valstu sarakstā, Latvija attiecībā pret šīm valstīm nepiemēros īpašu regulējumu, tādējādi neparedzot atkāpes prasībā par 14 dienu pašizolācijas ievērošanu tiem, kuri ieceļos Latvijā no Igaunijas un Lietuvas.

Jau ziņots, ka piektdien Latvijas valdība sanāks uz ārkārtas sēdi, kuras darba kārtībā iekļauti iekšlietu ministra Sanda Ģirģena pieteiktie grozījumi noteikumos par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai.