foto: Natalia Fedosenko/TASS/ Vida Press
Trīs Baltijas valstis nosaka iebraukšanas aizliegumu Baltkrievijas amatpersonām
Pasaulē
2020. gada 31. augusts, 16:54

Trīs Baltijas valstis nosaka iebraukšanas aizliegumu Baltkrievijas amatpersonām

Jauns.lv / LETA

Latvija, Lietuva un Igaunija pirmdien noteikušas iebraukšanas aizliegumu Baltkrievijas amatpersonām, kas atbildīgas par 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu viltošanu un tām sekojošo miermīlīgo protestu vardarbīgu apspiešanu.

Savus nacionālos sarakstus trīs Baltijas valstis apstiprinājušas pēc savstarpējas sazināšanās, un katrā no tiem iekļautas 30 Baltkrievijas amatpersonas, tai skaitā prezidents Aleksandrs Lukašenko un arī viņa dēls Viktors Lukašenko. 

Tomēr, kā norādījis Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs, vienādais valstu sarakstos iekļauto personu skaits nenozīmē, ka tajos ir vieni un tie paši uzvārdi.

Pēc viņa teiktā, šis saraksts ir tikai pirmais solis, un nākotnē sankcijām pakļauto Baltkrievijas amatpersonu skaits var krietni pieaugt.

"Nākotnē mēs acīmredzot papildināsim cits cita sarakstus. Skaitļi varētu būt krietni lielāki - vēl jāprecizē, jāsaskaņo," piebildis ministrs.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ieceļošanas aizliegumu Baltkrievijas amatpersonām noteicis uz nenoteiktu laiku, Igaunijas aizliegums būs spēkā piecus gadus, Lietuva konkrētu laiku nav norādījusi.

Līdztekus Lukašenko Baltijas valstīs nevēlamo Baltkrievijas amatpersonu sarakstos iekļauti vairāki ministri, Valsts Drošības komitejas, milicijas un Centrālās vēlēšanu komisijas vadītāji.