foto: Vida Press
Baltkrievijas nacionālā līdere Tihanovska komentē Latvijas oficiālo nevēlēšanos viņu atzīt par vēlēšanu uzvarētāju
Par patieso Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu uzvarētāju uzskatītā Svetlana Tihanovska par oficiālo Rīgas attieksmi: „Mani tās lēmums neuztrauc”.
Pasaulē
2020. gada 29. augusts, 06:55

Baltkrievijas nacionālā līdere Tihanovska komentē Latvijas oficiālo nevēlēšanos viņu atzīt par vēlēšanu uzvarētāju

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska, kuru uzskata par kaimiņvalsts prezidenta vēlēšanu patieso uzvarētāju, komentējusi Latvijas politiķu nevēlēšanos viņu atzīt par Baltkrievijas prezidenti, sakot, ka katras valsts tiesības ir „atzīt vai neatzīt” vēlēšanas citā valstī. Viņu neuztrauc tas, ka oficiāli Rīga Tihanovsku nav atzinusi par prezidenti.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kaut arī gan Saeima, gan Latvijas valdība nosodījusi Aleksandra Lukašenko režīma vardarbīgo vēršanos pret protestētājiem un uzskata, ka Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas nedrīkst uzskatīt par leģitīmām, Latvija nav atzinusi Tihanovsku par to patieso uzvarētāju.

Minskas centrā uz protesta gājienu pulcējas tūkstošiem cilvēku

Minskas centrā, kur svētdien paredzēts protesta gājiens pret autoritāro prezidentu Aleksandru Lukašenko, pulcējas tūkstošiem cilvēku.

gallery icon
17

Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica (“Jaunā Vienotība”) teikusi, ka Latvija pašlaik par Baltkrievijas prezidentu uzskata Lukašenko:

“Mēs varam saprast politiski emocionālo vēlmi iekļaut šo frāzi (Saeimas paziņojumā, kas aicina Baltkrievijā organizēt jaunas, demokrātiskas prezidenta vēlēšanas - red.), ka Lukašenko nav uzskatāms par leģitīmu prezidentu. Vienlaikus, paskatoties uz to no vairākiem aspektiem, jāņem vērā, ka vismaz līdz 9. septembrim Lukašenko ir iepriekšējais mandāts. Ja esam atzinuši viņu šajā iepriekšējā periodā, tad vismaz līdz 9. septembrim viņš ir prezidents un tas ir iespējams pat līdz 9. oktobrim, jo jaunajam prezidentam zvērests jānodod ne vēlāk kā divus mēnešus pēc vēlēšanām”.

Kremļa opozīcijas televīzijas „Doždj” intervijā žurnālists Tihanovskai jautāja, vai viņu nesarūgtina fakts, ka rietumvalstis, Eiropas Savienība, viņu neatzīst par Baltkrievijas prezidenti. Kā vienīgais „sliktais piemērs” tika minēta Latvija, kura oficiāli neatzīst viņas uzvaru. Uz to Tihanovska atbildēja:

foto: Vida Press
Par patieso Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu uzvarētāju uzskatītā Svetlana Tihanovska par oficiālo Rīgas attieksmi: „Mani tās lēmums neuztrauc”.

„Jūs minējāt tikai vienu valsti un mani tās lēmums neuztrauc, jo katrai valstij ir tiesības atzīt vai neatzīt vēlēšanas. Tomēr šis lēmums pat netiktu apspriests, ja Baltkrievijā būtu zināmi patiesie vēlēšanu rezultāti. Bet man pietiek ar to, ka baltkrievu tauta zina, ka tā nobalsojusi par Svetlanu Tihanovsku, un viņiem nav vajadzīgi nekādi pierādījumi”.

Svetlana Tihanovska telekanālā „Doždj” par Latvijas attieksmi pret Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām (no 0.40 min.):

Kā ziņots, Baltkrievijā jau trešo nedēļu turpinās masu protesti pret 9. augustā notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu. Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem pašreizējais prezidents Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, kamēr opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska tikai 10,1%.

Taču opozīcija, pamatojoties uz liecībām par nepieredzēti plašiem pārkāpumiem, apgalvo, ka šie rezultāti ir viltoti. Tas izsaucis faktiski visas sabiedrības sašutumu. Varasiestādes mēģina demonstrācijas apslāpēt, pielietojot brutālu spēku, un aizturēja tūkstošiem protestētāju, kas milicijas aizturēšanas izolatoros bija pakļauti necilvēcīgiem apstākļiem un vardarbībai.

Situācija Baltkrievijā no protestētāja skatpunkta

Puisis, kurš piekrita sarunai ar Jauns.lv, lūdza, lai viņa īstais vārds netiek publicēts, aicinot dēvēt viņu par Vasīliju Ivanovu. Protestos ...

gallery icon
8
recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās