foto: EPA/Scanpix
Māte pārdod 2 mēnešus veco bērniņu. Tāda ir pandēmijas laika skaudrā realitāte
Pandēmijas laikā Indijā piedzimušais bērniņš. Ilustratīvs foto
Pasaulē
2020. gada 18. augusts, 06:45

Māte pārdod 2 mēnešus veco bērniņu. Tāda ir pandēmijas laika skaudrā realitāte

Jauns.lv

Pandēmijas izraisītā krīze daudziem nabadzīgiem cilvēkiem Indijā likusi spert ārkārtējus soļus, cīnoties par savu izdzīvošanu.

Pēdējais sirdi plosošais piemērs par to, kāda ir šīs pandēmijas cena sociāli neaizsargātākajiem, nāk no Haidarābādas, kas atrodas Indijas vidienē. Tur 22 gadus veca sieviete aizturēta aizdomās par sava divus mēnešus veca mazuļa pārdošanu par aptuveni 500 eiro.

Baisā realitāte Indijā koronavīrusa pandēmijas laikā

gallery icon
41

Izskan, ka Šaika Zoja Kāna pārdevusi savu mazuli, lai varētu apmaksāt braucienu uz valsts finanšu galvaspilsētu Mumbaju. Sievieti ar bērnu uz rokām dažas dienas pirms notikuma pameta vīrs, kurš pēc strīda devās prom, bet, atgriežoties mājās, secināja, ka bērns ir pārdots. Vīrietis par notikušo vērsās policijā, kas saistībā ar šo noziegumu aizturēja vairākus cilvēkus: mazuļa māti, kā arī pāri, kam bērns tika pārdots, viņu ģimenes locekļus un divus starpniekus.

Tomēr šādi atgadījumi Indijā nav nekas unikāls. Maijā kāds cits pāris, arī no Haidarābādas, par 22 000 rūpiju (247 eiro) gribēja pārdot savu divus mēnešus veco bērnu, jo abi Covid-19 dēļ zaudēja savu darbu celtniecībā.

Bet jūnijā pāris no Kolkatas savu 2,5 mēnešus veco meitiņu pārdeva par nieka 3000 rūpiju (34 eiro), kamēr jūlijā gadījumu darbu darītājs valsts ziemeļaustrumos, Asamas štatā, 15 dienas vecu meitiņu notirgoja par 45 000 rūpiju.

Ik pēc 8 minūtēm pazūd bērns 

Bērnu tirdzniecība Indijā ir nopietna problēma. Aplēses liecina, ka šajā valstī ik pēc astoņām minūtēm pazūd bērns. Lielākā daļa bērnu, kurus vecāki pārdevuši agrā vecumā, nonāk verdzībā vai seksuālā ekspluatācijā.

Neseno gadījumu biežums apstiprina Indijas nevalstiskās organizācijas “Bachpan Bachao Andolan” raizes par pandēmijas un ierobežojumu ietekmi uz bērnu tirdzniecības skaita pieaugumu. Organizācija sāka celt trauksmi, jo no vairākiem valsts štatiem sāka pienākt ziņas par šāda veida gadījumiem. “Tā ir postoša realitāte, ka viņus (sociāli neaizsargātos darbiniekus, pagaidu darbu darītājus) gaida nabadzība, izsalkums,” norāda organizācija, uzsverot, ka šī baisā situācija un apburtais loks ar parādu procentiem, kas nereti vēl vairāk žņaudz nabadzīgos, var būt labvēlīga augsne bērnu tirdzniecībai.

Valsts amatpersonas noreaģējušās uz nevalstiskās organizācijas celto trauksmi, mudinot izstrādāt atbilstošus pasākums, ar kuriem novērst bērnu tirdzniecību pandēmijas laikā.

Oficiālā statistika par 2018. gadu liecina, ka 48% no valstī reģistrētajiem 5264 tirdzniecības gadījumiem bija saistīti ar personām, kas jaunākas par 18 gadiem. Jāuzsver, ka tie ir tikai reģistrētie gadījumi. 

Jānorāda, ka Indijai diezgan sūri klājas Covid-19 pandēmijas laikā. Šobrīd valsts ir trešajā vieta pēc inficēšanās gadījumu skaita, tomēr temps, kādā nāk klāt jauni saslimušie, ir ārkārtīgi ātrs – vienas diennakts laikā infekciju apstiprina vairākiem desmitiem tūkstošiem cilvēku. Līdz šim valstī reģistrēti vairāk nekā 2,6 miljoni saslimušo, bet mirušo skaits pārsniedz 50 tūkstošus. Kā noprotams, veselības aprūpe valstī nav no spožākajām – slimnīcās valda haoss un netīrība, turklāt medicīnas pakalpojumi daudziem nav pieejami.