Krievijas skolās toni sāk diktēt baznīca
Pēc ilgajiem ateisma gadiem Krievijas Pareizticīgā baznīca savas pozīcijas atgūst ar uzviju.
Pasaulē
2016. gada 19. decembris, 07:20

Krievijas skolās toni sāk diktēt baznīca

Jauns.lv

Kādas Maskavas skolas audzēkņu vecāki vērsušies Ģenerālprokuratūrā ar sūdzību par “reliģiskās ideoloģijas uzspiešanu”, ko veic pilsētas izglītības departaments, šonedēļ raksta "Kas Jauns Avīze".

Iemesls ir skolas kurss "Saknes" ("Istoki" ), ko māca 5. klasē “Krievijas tautu garīgi tikumīgās kultūras pamatos”. 2065. skolas audzēkņa māte Inna Gerasimova ir sašutusi, ka šajā priekšmetā visā nopietnībā māca par nešķīsto garu, svēto ūdeni, sargeņģeļiem un ikonu brīnumiem, turklāt apmeklējums ir obligāts.

Sajūsmā nav arī ticīgie

Gerasimova nosūtījusi sūdzību Maskavas izglītības departamentam, kas to nodevis skolas vadībai. Direktore paziņojusi vecākiem, ka atteikties no ticības mācības viņai nav tiesību, jo tā ir departamenta iniciatīva. Tomēr skolas vadība sola padarīt mācību programmu nedaudz laicīgāku.

Klases vecāku sapulcē tie izrādījās tukši vārdi, un visi 24 klātesošie parakstīja iesniegumu Ģenerālprokuratūrai. “Es pati esmu ateiste, bet neapmierināti bija arī visi ticīgie,” saka Gerasimova. “Mums klasē puse bērnu ir no musulmaņu ģimenēm, šī taču ir Jaunmaskava. Mums ir jūdaistu ģimenes, ir katoļi, adventisti. Un pareizticīgie vecāki arī vēršas pret atklātu viņu reliģijas uzspiešanu.”

Horizontālās vērtības

Krievijas Izglītības un zinātnes ministrijā apgalvo, ka runa ir tikai par fakultatīvu, nevis obligātu kursu. Tikmēr kādā citā Maskavas skolā šajā mācību gadā 5. klasē bez saskaņošanas ar vecākiem otras svešvalodas apguves vietā ieviesti pareizticības pamati.

Vecāki to pat nav zinājuši, jo ticības grāmatas bērniem nav dotas uz mājām, līdz kādam puikam izdevies mācību līdzekli iznest no skolas.

Tad arī atklājās, ka piektklasniekiem jāiekaļ Bībeles teksti, jāspēj izstāstīt piemērus no Vecās un Jaunās Derības. Un tas nav viss. Piemēram, četras stundas atvēlētas spīļarklam un cirvim kā “Krievijas zemnieka darba pamatrīkiem”, lai apgūtu – bez jokiem – “skolēna pievienošanu svarīgākajām Krievijas civilizācijas horizontālajām, sociālajām vērtībām”.

Audzinās fanātiskus askētus?

Laikraksts "Kommersant" raksta, ka pareizticīgo kultūru iecerēts mācīt visās Krievijas skolās no 1. līdz 11. klasei. Pareizticīgā baznīca gan apgalvo, ka tas nebūs obligāti un ticības mācība būs neobligāto priekšmetu, piemēram, otras svešvalodas vai astronomijas, vietā.

Saskaņā ar popu ieceri 9. klašu absolventiem būs jāprot nosaukt gan visus pareizticīgo svētkus, gan šīs konfesijas baznīcu zvanu veidus, kas cita starpā palīdzēs jauniešus sagatavot “apzinātai atturībai dzīves labumu patērēšanā”. Patlaban Krievijā pareizticīgās kultūras pamatus apgūst vairāk nekā trešdaļa skolēnu. Formāli pēc Konstitūcijas baznīca ir šķirta no valsts.

Mūsu valstī 2011. gadā toreizējais Saeimas politiskais bloks "Par labu Latviju " pieprasīja ieviest skolās obligātu Bībeles mācību, atsaucoties uz kristīgo konfesiju vadītāju aicinājumu. Šā bloka redzamākie pārstāvji bija Ainārs Šlesers, Andris Šķēle un Guntis Ulmanis.

Kasjauns.lv/Foto: ITAR-TASS/Scanpix/LETA