foto: ekrānuzņēmums no video
VIDEO: lempīgs tūrists nolauž Napoleona māsas skulptūrai kāju pirkstus un cenšas noslēpt postažu
2020. gada 5. augusts, 14:31

VIDEO: lempīgs tūrists nolauž Napoleona māsas skulptūrai kāju pirkstus un cenšas noslēpt postažu

Jauns.lv

Likumsargi Itālijā identificējuši austriešu tūristu, kurš 31.jūlijā, neveikli pozējot fotogrāfijai, nolauzis itāļu skulptora Antonio Kanovas 19.gadsimtā radītajai Paulīnes Bonapartes, slavenā franču imperatora Napoleona Bonaparta māsas, skulptūrai kāju pirkstus, ziņo CNN.

50 gadu vecais austrietis bija apsēdies uz ģipša skulptūras, lai uzņemtu fotogrāfiju. Aptuveni 200 gadu senajai statujai tika nolauzti trīs pirksti. Novērošanas kameru ierakstos redzams, kā vīrietis uzsēžas uz statujas, nopozē sievas uzņemtajai fotogrāfijai un tad pieceļas. Ieraudzījis, ka statuju salauzis, viņš sāk nervozi staigāt, it kā cenšoties noslēpt bojājumus no citu apmeklētāju acīm.

foto: ekrānuzņēmums no video

Sabojātā statuja ir oriģinālais Kanovas no ģipša izlietais modelis, kas izmantots marmora statujas, kura atrodas Borgēzes galerijā Romā, izveidē. Antonio Kanova bija cienījamais itāļu tēlnieks, kurš dzīvoja no 1757. līdz 1822. gadam un bija slavens ar savām marmora statujām.

foto: AFP/Scanpix
Paulīnes Bonapartes statuja pirms austriešu tūrista ierašanās

Policija CNN apstiprināja, ka postā vainojamais austrietis muzejā bijis ieradies kopā ar tūristu grupu. Muzeja darbiniekiem vēl jāpārbauda, vai statujai nav nodarīti vēl kādi bojājumi.

Videonovērošanas kamerās piefiksētais vīrietis tik ātri atrasts tāpēc, ka Covid-19 pandēmijas ierobežojumu dēļ tagad katram muzeja apmeklētājam ir jāatstāj sava personīgā informācija, lai Covid-19 uzliesmojuma gadījumā būtu izsekojamas saslimušā kontaktpersonas.

Kad policija sazinājās ar sievieti, kura bija parakstījusies pašas un sava vīra vārdā, viņa izplūdusi asarās un atzinusi, ka viņas vīrs ir statujas pirkstu lauzējs. Arī viņas vīrs, kurš bijis apbēdināts, atzinies un nožēlojot savu "stulbo izgājienu".

foto: Fabio Mazzarella/Sintesi/SIPA
Paulīnes Bonapartes statuja pirms austriešu tūrista ierašanās

Antonio Kanovas fonda prezidents Vitorio Garbi paziņojis, ka lūdzis policijai notikušā sakarā "skaidrību un stingrību". Viņš uzskata, ka vīrietis nedrīkst nesodīts atgriezties dzimtenē, jo "Kanovas rētas ir nepieņemamas".

Trevīzo tiesa Itālijā šobrīd lemj par apsūdzības izvirzīšanu.